Tetszett a cikk?

Carlos Mesa Gisbert eddigi alelnököt bízta meg szombatra virradóra az államfői teendőkkel a bolíviai törvényhozás, miután elfogadta Gonzalo Sánchez de Lozada Bustamente államfő péntek este benyújtott lemondását.

Az alkotmány értelmében Carlos Mesa Gisbert Sánchez de Lozada mandátumának lejártáig, 2007 augusztusáig tölteti be az elnöki posztot. Az új államfő, aki a parlament két házának közös rendkívüli ülésén letette az esküt, saját mandátumának lerövidítését és előrehozott választásokat javasolt. Az ötvenéves Carlos Mesa Gisbert újságíró és történész, aki 2002 közepén kezdte politikusi karrierjét, amikor a most lemondott elnök ellenfele volt az előző választásokon. Egyetlen politikai pártnak sem tagja.
Sánchez de Lozada azután nyújtotta be lemondását, hogy a szabadpiaci gazdaságpolitikája miatt tiltakozó bolíviaiak ezrei egy hónapja követelték távozását. A tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapásoknak során hetvennégyen vesztették életüket. A bolíviai fővárosban péntek este felfüggesztették az ott tartózkodó európai turisták kimenekítésére irányuló előkészületeket. Az Európai Unió több tagországa, közöttük Franciaország, Belgium, Hollandia, Dánia, Spanyolország és Olaszország az utóbbi napokban egyeztetett a körülbelül 440 európai turista elutaztatásáról, akik a feszültség és a hét elején a fővárosból kivezető utakon emelt torlaszok következtében nem hagyhatták el La Pazt. A kimenekítést a hét végre tervezték, de a további fejleményekre várva egyelőre felfüggesztették az előkészületeket. A volt elnök hat családtagjával és három munkatársával péntek éjjel Miamiba repült. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Hogy növekedhetett a gazdaság évekig, ha közben egyre korruptabb lett az ország?

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni