Tetszett a cikk?

Megszavazta az amerikai törvényhozás mindkét háza pénteken a George Bush elnök által az iraki és afganisztáni műveletekre és az újjáépítési támogatásra kért pótköltségvetést. A szenátus 1,9 milliárd dollárral csökkentette a Bush által kért 87 milliárd dolláros összeget.

A republikánus többségű szenátus túlnyomó többséggel - 87 igen és 12 nem szavazattal - mintegy 85 milliárd dollárt hagyott jóvá. Előzőleg a szintén republikánus többségű képviselőház 303 igen és 125 nem szavazattal közel 87 milliárd dolláros összeg jóváhagyásáról döntött.
George Bush szeptemberben kért 87 milliárd dolláros pótköltségvetést iraki és afganisztáni célokra, a terrorizmus elleni harcra. Ebből 66 milliárd dollárt katonai kiadásokra, további 20,3 milliárd dollárt pedig az iraki újjáépítéshez nyújtott támogatásra szántak.
Míg a 66 milliárd dolláros katonai kiadások kérdésében egyetértés volt a törvényhozás mindkét házában, az iraki újjáépítési támogatás heves vita tárgya volt mind a képviselőházban, mind a szenátusban. A szenátus 1,9 milliárd dollárral csökkentette újjáépítési támogatásra szánt kiadásokat, feleslegesnek ítélve az iraki postai irányítószám-rendszer kidolgozására és egy börtön építésére szánt költségeket. A képviselőház szintén megkurtította 1,7 milliárd dollárral az újjáépítési támogatást, de ezeket a pénzeszközöket más katonai kiadásokra, az afganisztáni támogatás növelésére és az Isabel hurrikán által megrongált katonai létesítményeknek szánt kártérítésre csoportosította át.
A szenátus csütörtök késő este olyan módosítást szavazott meg az iraki és afganisztáni kiadásokra szánt pótköltségvetéshez, amely az iraki újjáépítésre előirányzott 20 milliárd dollárnak a felét kölcsönné minősíti át. A szenátusnak és a képviselőháznak egyeztetnie kell a két változatot, mielőtt a jogszabályt kihirdetésre benyújtanák George Bush elnöknek. Republikánus honatyák szerint a folyamat lezárása a jövő hét végéig megtörténhet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a kijárási korlátozás, ez nem menti meg a Földet a globális felmelegedéstől

Hiába a kijárási korlátozás, ez nem menti meg a Földet a globális felmelegedéstől

Új külgazdasági céget alapít a kormány

Új külgazdasági céget alapít a kormány

Schobert Norbert csak 18 éven felülieket engedne regisztrálni a Facebookon

Schobert Norbert csak 18 éven felülieket engedne regisztrálni a Facebookon