Tetszett a cikk?

Az "európai valóságra" kívánja átértelmezni az iszlám jogtudományt egy magas rangú iszlám törvénytudósokból álló tanács. Megreformálható-e a Korán?

A Koránban összefoglalt törvények újfajta, "frissített" interpretációján dolgozik az 1997-ben, Londonban megalakult The European Council for Fatwa and Research (ECFR). A tanács küldetését sokan a 19. századi zsidó reformmozgalmakhoz hasonlítják, amikor az Egyesült Államokba letelepedő vallási vezetők az új világ kihívásaihoz igazították a zsidó törvényeket. (Isaac Mayer Wise rabbi e célból például egy új imakönyvet is kiadott Minhag America címmel.) Hasonló folyamatok zajlanak most az iszlám vallástudósok körében. A magas rangú iszlám törvénytudósokból álló ECFR egyes elemzők szerint a vallást egyszerűen meg akarja tisztítani a hozzá kapcsolódó jogtól és a túlságosan konzervatív reflexióktól, mások viszont úgy látják: az ECFR egy teljesen új iszlám jogtudományt akar megalkotni. Az ECFR-nek lehetősége van arra, hogy fatvákat adjon ki, azaz olyan határozatokat, amelyeket a tanács tagjai a Koránból és a szunnából, vagyis a prófétai mondások és cselekedetek összességéből vezetnek le.
Csakhogy az ECFR által kiadott fatvákat gyakran élesen kritizálják a muzulmán országok vallási vezetői. A londoni tanács által 1999-ben kiadott fatva például – bizonyos feltételek mellett - engedélyezte az iszlám közösségekben tiltott jelzáloghitel igénybevételét. Az újítás annak ellenére is komoly vitákat váltott ki különböző közösségekben, hogy a jelzáloghitel "engedélyeztetése" kizárólag a Nyugaton élő muszlimokra vonatkozott. Az ECFR hiába érvelt azzal, hogy a bank által nyújtott hitel különbözik az iszlám jogtudományban ismert uzsorától (riba), az újítást végül törölték a fatva végső szövegéből.
Ennél valamivel könnyebb dolga volt a tanács tagjainak azzal az európai országokban sűrűn előforduló problémával, amellyel egy ír nő kereste fel 2001-ben az ECFR vallástudósait. Az asszony már régóta házastársi viszonyban élt egy nem mohamedán vallású férfivel, amikor úgy döntött: áttér a mohamedán hitre. A nő a tanács állásfoglalását kérte arról, hogy ezek után mi legyen a házasságával. Az ECFR hosszas vitatkozás után úgy határozott, hogy a nőre bízza a döntés jogát: elválhat, de akár továbbra is házasságban élhet a férjével. A tanács tagjai akkor azzal indokolták döntésüket, hogy a „nyugati férjek” tiszteletben tartják feleségeik jogait, s mivel a nők elidegeníthetetlen jogokkal rendelkeznek, ezért házasok maradhatnak egy nem muzulmán férfival is. Érdekes, hogy e kérdésben az ECFR vallástudósai a vita közben Mohamed prófétára is hivatkoztak, aki megtérése után nem házasodott meg újra. A tanács döntését később keményen támadta a kairói Al Azhar iszlám egyetem.
Az iszlámmal foglalkozó holland International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISSM) intézet szerint az ECFR által kiadott fatvák nemcsak a nyugaton, de a muszlim országokban élőkre is hatással lesznek. Ennek egyik jele az ISSM szerint az, hogy a londoni tanács kifejezetten jó kapcsolatokat ápol Egyiptommal és Szaúd-Arábiával. Ráadásul már az iszlám országokból is megkeresik az ECFR jogtudósait, hogy egy-egy kérdésben foglaljanak állást. Ön szerint lehetséges-e az iszlám jogértelmezés modernizációja?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Újabb 22 magyar fertőződött meg

Újabb 22 magyar fertőződött meg

Másfél évszázada írják, milyen meleg van – az elmúlt öt évben volt a három legforróbb július

Másfél évszázada írják, milyen meleg van – az elmúlt öt évben volt a három legforróbb július