Tetszett a cikk?

A megszálló erők elleni szent háborúra és a kollaboránsok elleni harcra szólít fel egy Irakban felbukkant levél, amelyet állítólag a megdöntött Szaddám Huszein elnök írt, s amelyet szülővárosában, Tikrítben terjesztenek ismeretlenek. Lapértesülés szerint 2005-ig az amerikai hadsereg egyharmadára tervezi csökkenteni iraki jelenlétét.

Az írás október 9-ei keltezésű, s az iraki címeren kívül Szaddám Huszein aláírásához hasonlító, kézzel készült aláírás látható rajta. Az ellenállásra buzdító felhíváson kívül a szöveg arra is felszólít, hogy október 15-én legyenek tiltakozó akciók a megszállás ellen. Ezen a napon, amely az 1995-ös és a 2002-es elnökválasztó népszavazás évfordulója, Bagdadban többször is üdvlövések dördültek. Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió legutóbb augusztusban mutatott be egy Szaddám Huszeinnek tulajdonított, szintén kézzel írt levelet.
A Washington Post napilap értesülése szerint egyharmadára tervezi csökkenteni iraki jelenlétét 2005-ig az amerikai hadsereg. A lap úgy tudja, hogy a Pentagonban már előkészületben van az erre vonatkozó terv, de azt Donald Rumsfeld védelmi miniszter még nem hagyta jóvá. Az értesülés szerint már 2004 második negyedében megkezdenék az Irakban állomásozó 130 ezer fős fegyveres erő egy részének kivonását. A jövő év közepére így már kevesebb, mint 100 ezer, 2005 nyarától pedig csak 40 ezer amerikai katona maradna a Perzsa-öböl menti országban. A The Washington Post szerint az amerikai és brit csapatokat elsősorban olyan fontos iraki városokból vonnák ki, mint az északi Moszul vagy a déli Bászra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál