Tetszett a cikk?

Tizenhárom afrikai menekült holttestét fedezték fel az olasz hatóságok a Lampedusa szigetének közelében hányódó kis bárkán, amelyről csak tizenöt túlélőt tudtak a partra vinni hétfőre virradóra. További 57 embert eltűntként tartanak számon; az olasz hatóságok szerint több tucatnyian meghaltak az utazás során.

Az olasz parti őrség a szomáliai illegális bevándorlók vallomásai alapján azt feltételezi, hogy a bárkáról menet közben több tucatnyi holttestet vetettek a tengerbe, ugyanis a mindössze 12 méter hosszú vízi jármű eredetileg 85 embert szállított fedélzetén. A túlélők egyikének, egy nőnek válságos az állapota, a többiek is félholtak a többhetes nélkülözéstől.
A hajó húsz nappal ezelőtt indult a líbiai partoktól, de a kimerítő utazás, az élelem hiánya és a hideg időjárás folyamatosan tizedelte a menekülteket, akik a holttestek nagy részét a tengerbe hajították a Földközi-tengeren való hányódásuk során. Lampedusa szigete közelében az elmúlt három napban ez már a második hasonló tragédia: pénteken a parti őrség ugyancsak afrikai menekülteket szállító hajót tartóztatott fel, akkor hét holttestet - köztük három gyermekét - találtak.
Az utóbbi hónapokban szinte mindennap érkeznek az olasz partokhoz illegális afrikai bevándorlókat szállító hajók, a menekültek fejenként 1000-1200 eurót fizetnek az embercsempészeknek az utazásért. Bruno Siragusa, Lampedusa polgármestere a bibliai exodushoz hasonlította az afrikai menekültek rohamát, segítséget kérve a hasonló tragédiák miatt válsághelyzetbe került déli szigetnek. A helyi vezető szerint a bevándorlók özöne már összeurópai probléma, s ilyen szinten is követel megoldást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább gyűrűzik a gödi ellenzéki balhé: a DK előállt egy hangfelvétellel

Tovább gyűrűzik a gödi ellenzéki balhé: a DK előállt egy hangfelvétellel

Ennyi volt, megszűnik a Google Play Zene

Ennyi volt, megszűnik a Google Play Zene

Az iskolaőrnek jelentkezők több mint kétharmada nem jutott túl az egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton

Az iskolaőrnek jelentkezők több mint kétharmada nem jutott túl az egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton