Tetszett a cikk?

A jobboldali-populista Svájci Néppárt került ki a messze legerősebb pártként a vasárnap délben zárult svájci parlamenti választásokból a részeredmények kivetítése alapján. Erősödtek a szociáldemokraták és a zöldek is, a választás nagy vesztesei a centrista, jobbközép pártok.

A karizmatikus Christoph Blocher zürichi milliárdos alapította Svájci Néppárt (SVP, francia rövidítéssel: UDC) a szavazatok 27,5 százalékát söpörte be, és 12-vel 56-ra növelte mandátumai számát a 200 fős Szövetségi Tanácsban, a parlament alsóházában.
Az idegengyűlölő és Európai Unió-ellenes párt máris bejelentette igényét egy újabb miniszteri posztra a héttagú szövetségi kormányban, és meglepetésre közölte, hogy a kormányzati pozíciótól eddig szavakban mindig elzárkózó Blochert jelöli a második miniszteri tisztségre (Samuel Schmid védelmi miniszter mellett).
A szélsőjobboldali párt előretörése a vártnál is nagyobb, mivel a választások előtt készült felmérések a szavazatok 25 százalékát és plusz 7 parlamenti mandátumot jósoltak az SVP-nek. A meglepő előretörés főleg annak köszönhető, hogy a németajkú térségben gyökerező pártnak jelentősen sikerült erősítenie táborát a hagyományosan liberálisnak számító francia Svájcban is.
A szociáldemokraták a szavazatok 23,3 százalékát szerezték meg, ami nem egészen 1 százalékpontos erősödést és plusz 1 parlamenti mandátumot jelent az 1999-es választási eredményhez képest is. Látványosan előretörtek a Zöldek, akik az eddigi 5 helyett a választók 7,8 százalékának rokonszenvét nyerték el, és 5-tel 14-re növelték parlamenti mandátumaik számát. Visszaestek a liberális szabaddemokraták (FDP) és a kereszténydemokraták (CVP), akik a szavazatok 16,8, illetve 14,3 százalékát szerezték meg a svájci televíziók által készített előzetes eredmények alapján.
Az SVP fényes választási győzelme láttán "politikai földrengésről" beszélt Ueli Maurer FDP-pártelnök. A szociáldemokraták örömüket fejezték ki saját eredményük és a zöldek szereplése fölött, úgy ítélve meg, hogy "a svájciak szociális és környezetbarát politikát akarnak". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

Ismét Hamilton rajtolhat az élről