Tetszett a cikk?

Héttől kilenc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte Szerbia és Montenegró legfelsőbb katonai bírósága az egykori jugoszláv hadsereg három volt katonáját a dél-szerbiai Koszovó tartományban 1999-ben elkövetett háborús bűnök miatt.

Milorad Vukosav ezredes, a törvényszék elnöke a Tanjug hírügynökségnek azt mondta, hogy a legsúlyosabb büntetéssel egy őrnagyot sújtottak, két tartalékos társára pedig 7-7 évi börtönbüntetést szabtak ki. A három katonát abban találta bűnösnek a törvényszék, hogy 1999-ben a Koszovó tartomány fővárosa, Pristina közelében fekvő Gornja Susica faluban meggyilkoltak egy idős albán házaspárt. Ugyanez a katonai bíróság idén júniusban már elítélt négy másik egykori jugoszláv katonát is amiatt, hogy szintén 1999-ben meggyilkoltak két albán nemzetiségű személyt Koszovóban.
A katonai bíróság mellett Belgrádban a közelmúltban egy külön törvényszéket is létrehoztak a háborús bűnök kivizsgálására, az eljárások lefolytatására - jegyezte meg az AFP hírügynökség. Az albán többségű Koszovó tartományban 1998-99-ben a jugoszláv fegyveres erők harcokat vívtak szakadár albán gerillákkal. Az összetűzéseknek - és a koszovói lakossággal szembeni jugoszláv fellépésnek - a NATO 1999-es jugoszláviai légi háborúja vetett véget. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így ne keverjük össze az allergiát a koronavírussal

Így ne keverjük össze az allergiát a koronavírussal

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot