Tetszett a cikk?

Négy szerb tábornok - köztük egy hivatalban lévő szerb belügyminiszter-helyettes - ellen emelt vádat koszovói háborús bűnök miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A vádlottak – egy kivétellel – Belgrádban tartózkodnak.

A testület Sreten Lukic jelenlegi szerb belügyminiszter-helyettest, Nebojsa Pavkovicot, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét, Vladimir Lazarevic tábornokot, a pristinai hadtest egykori parancsnokát és Vlastimir Djordjevic volt rendőrparancsnokot helyezte vád alá, közölte Jim Landale, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborúsbűnöket vizsgáló testület szóvivője közölte:.
Az NT azzal vádolja a négy tábornokot, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, valamint megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat a szakadár koszovói albán fegyveresek és a jugoszláviai fegyveres erők közötti 1998-99-es fegyveres konfliktus idején a - többségében albánok lakta - dél-szerbiai Koszovó tartományban. A törvényszék szerint a tábornokok olyan cselekményekben vettek részt, amelyek eredményeként a koszovói albán lakosság nagy részét elűzték otthonából, hogy fenntartsák a tartomány feletti szerb ellenőrzést.
A tábornokokat parancsnoki felelősségük alapján öt-öt vádpontban tartja vétkesnek a törvényszék. Pavkovicot nem jugoszláv vezérkari főnöki tisztsége idején végzett tevékenysége miatt, hanem azért kívánja felelősségre vonni az NT, mert a koszovói fegyveres konfliktus 1998-as kirobbanása idején a volt jugoszláv hadsereg pristinai hadtestének parancsnoka volt. A NATO 1999 márciusában kezdett jugoszláviai katonai beavatkozása idején a tábornokot a Koszovó védelméért is felelős jugoszláv 3. hadsereg parancsnokává léptették elő. (Vezérkari főnöki beosztását csak 2000-ben kapta meg.) Utódjául Lazarevic tábornokot nevezték ki a pristinai hadtest élére.
Sreten Lukic jelenlegi szerb belügyminiszter-helyettes, a szerb rendőrség közbiztonsági szolgálatának parancsnoka a fegyveres konfliktus idején Koszovó rendőrparancsnoka volt; a rendőrség közbiztonsági szolgálatának élére csak 2001 januárjában - Szlobodán Milosevics volt jugoszláv elnök hatalmának megdöntését követően - nevezték ki. Ez utóbbi tisztséget addig Vlastimir Djordjevic töltötte be.
Pavkovic, Lazarevic és Lukic jelenleg Belgrádban tartózkodik, Djordjevic viszont másfél éve eltűnt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora