Tetszett a cikk?

Megtartják a brit kormány által jövő hónap végére kiírt észak-írországi választásokat, noha britpárti protestáns erők kedd este – az IRA szerintük áttekinthetetlen leszerelésére hivatkozva – megakasztották a rendezés folyamatát. Tony Blair azonban elvetette az unionisták kifogásait.

Londonban kedden jelentették be, hogy november 26-ára írták ki a tavaszról elhalasztott tartományi törvényhozási választásokat, miután - legalábbis a bejelentés pillanatában még így látszott - rendkívüli áttörés következett be a jó ideje veszteglő rendezési folyamatban. Ennek fő elemeként Gerry Adams, az ulsteri radikális katolikus mozgalom fő politikai pártjának, a Sinn Feinnek az elnöke kedden közölte, hogy pártja elkötelezte magát a konfliktus befejezése mellett, beleértve "a fizikai erővel érvényesített republikanizmust" (ez a bevett katolikus szóhasználat a Sinn Fein katonai szárnyának tekintett Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyveres akcióira).
Ez átütő erejű - gyakorlatilag a köztársaságiak fegyveres harcának végét hivatalossá tévő - bejelentés volt, amit megtetézett az a nem sokkal később kiadott közlemény, hogy az IRA minden eddiginél nagyobb mennyiségű fegyverzetet szerelt le a félkatonai szervezetek lefegyverzését ellenőrző nemzetközi bizottság felügyelete mellett.
A nagy lendülettel életre kelő rendezés folyamatát azonban este a britpárti protestáns erők legnagyobb pártjának vezetője megakasztotta, mondván: nem tartják elég áttekinthetőnek az IRA-fegyverzet leszerelésének körülményeit, és ezért nem hajlandók a továbblépésre.
Ez rendkívül kínos fejlemény volt Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfőnek, akik egyaránt Belfastba utaztak, közösen bejelentendő a konfliktust lezáró végső egyezséget. Paul Murphy brit északír-ügyi miniszter szerdán a londoni alsóházban azonban bejelentette, hogy a tartományi választásokat az előző nap kitűzött időpontban megtartják. Tony Blair ugyancsak a parlamentben elvetette a London-párti unionisták kifogásait, mondván: a Sinn Fein előző napi nyilatkozata világosan hitet tett a fegyveres konfliktus lezárása mellett.
Észak-Írországban májusban tartották volna a tartományi parlamenti választásokat, a brit kormány azonban az utolsó pillanatban elhalasztotta ezt, azzal az indokkal, hogy az északír britellenes köztársasági mozgalom akkor még nem volt hajlandó egyértelműen kizárni a további félkatonai tevékenységet. A választások halasztásával értelemszerűen tovább késett az 1998-as nagypénteki egyezménnyel életre keltett, de a kibékíthetetlen protestáns-katolikus ellentétek miatt egy éve ismét befagyasztott ulsteri törvénykezési és végrehajtói autonómia helyreállítása is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat