Tetszett a cikk?

Emberéletek százait veszélyeztető felelőtlen könnyelműséggel vádolja a világszervezet illetékeseit az a független bizottság, amely az ENSZ bagdadi székhelye ellen augusztus 19-én elkövetett robbantásos merényletet körülményeit vizsgálta Kofi Annan ENSZ-főtitkár felkérésére.

A bizottság szerdán közzétett jelentése szerint elkerülhető lett volna az ENSZ-nek otthont adó Canal szálloda elleni merénylet, ha az illetékesek hallgattak volna az előzetes figyelmeztetésekre, és meghozzák a szükséges biztonsági intézkedéseket. A robbantásos merényletben az ENSZ 22 munkatársa vesztette éltét, köztük Sergio Vieira de Mello brazil diplomata, az ENSZ főtitkárának iraki különmegbízottja.
A bizottság Martti Ahtisaari volt finn elnök vezetésével megállapította, hogy az ENSZ munkatársait kétszer is figyelmeztették a készülő merényletre. A világszervezet diplomatái nem csupán elmulasztották a szükséges intézkedéseket, hanem egyenesen felszólították az amerikai megszálló hatóságot, hogy távolítsák el a szállodát körülvevő biztonsági akadályokat. Kofi Annan a biztonsági illetékesek javaslatai ellenére nem rendelte el az ENSZ munkatársainak evakuálását, amelyet szeptember 22-én is hiába szorgalmaztak, két órával azelőtt, hogy a Canal hotel előtt ismét autóbomba robbant, ezúttal egy iraki rendőr életét kioltva.
Ez utóbbi merénylet után az ENSZ munkatársainak számát 650-ről mintegy 40-re csökkentették. Az ENSZ biztonsági illetékesei New Yorkban a világszervezet összes munkatársának az eltávolítását javasolták, a főtitkár azonban úgy döntött, hogy bizonyos minimális ENSZ-jelenlétet továbbra is megőriz Bagdadban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért