Tetszett a cikk?

Belgium nagyszabású lobbizásba kezd azért, hogy megszerezze egyes afrikai és amerikai államok támogatását az ország ENSZ BT-tagságához. A belga külügyminiszter még a héten Szenegálba és Mauritániába, november elején pedig Jamaicába és Costa Ricába látogat.

Az idén nyáron megalakult új belga vezetés az ország BT-tagságának megszerzését tűzte ki egyik legfőbb külpolitikai céljaként A kormány a jelek szerint abból indul ki, hogy minél előbb meg kell kezdeni a támogatók összegyűjtését: a kormányzat ugyanis a 2007-2008-as időszakot célozta meg a tagság dátumaként, s az erről döntő szavazást 2006-ban tartják. Ennek érdekében Louis Michel belga külügyminiszter még a héten Szenegálba és Mauritániába, november elején pedig Jamaicába és Costa Ricába látogat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó és 10 nem állandó tagja van: Brüsszel ez utóbbi helyek egyikére nyújthatja be igényét. A nem állandó tagokat két évre választják.
Belgium idén tavasszal az Egyesült Államok iraki háborúját ellenző tábor egyik vezéralakjának számított. Részben ezért, részben pedig a belgiumi bíróságok egyetemes illetékességét kimondó (azóta módosított) törvény miatt, ami perek indítását tette volna lehetővé a legfőbb amerikai vezetők ellen, a kapcsolatok tavasszal rendkívül feszültté váltak Washington és Brüsszel között. A válság azóta némileg enyhült, de azért a legtöbb szakértő úgy látja: az Egyesült Államok aligha állna ki teljes szívvel Belgium BT-tagsága mellett. Nyilván ezt is számításba vette a brüsszeli kormányzat, amikor jóval a döntés előtt megkezdte a lobbizást a többi támogató összegyűjtéséért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban