Tetszett a cikk?

A fehérorosz hatóságok hétfőn bezáratták a főváros egyetlen zsidó történelmet, kultúrát és héber nyelvet oktató iskoláját, ami zsidó vezetők szerint az utóbbi két hónapban már a harmadik ilyen természetű intézkedés a közösség ellen.

Ljudmila Csertova, az iskola igazgatója szerint a minszki hatóságok egyszerűen nem hosszabbították meg a Zsidó Vasárnapi Iskola működési engedélyét. Az igazgatónő nem tudott magyarázatot adni az intézkedésre és hangsúlyozta: az intézmény 75 tanulója semmi rosszat nem tett, "csak Izrael földrajzát, népe történetét és hébert tanult". A Reutersnek nyilatkozó helyi zsidó vezetők a zsidóság elűzésére tett legutóbbi kísérletnek nevezték a döntést. A tízmilliós volt szovjet köztársaságban, amely jövőre az Európai Unióval határos ország lesz, a második világháború előtt 400 ezer zsidó élt. A nácik tízezreket öltek meg közülük és sokan menekültek el a Szovjetunióban tapasztalt antiszemitizmus elől, így a közösség mostanra körülbelül 100 ezer fősre zsugorodott.
A fehérorosz zsidó vezetők bírálták a hatóságokat, mert nem csapnak le határozottan a zsidók és a zsidó temetők elleni támadások elkövetőire, sem a holokausztáldozatok emlékműveit megrongálókra. "Úgy gondolom, politikai döntés született. A zsidó oktatás és a zsidó szervezetek elleni hajsza megkezdődött" - mondta Jakov Bazin, a zsidók jogait védelmező csoport vezetője. A minszki önkormányzat egyik képviselője az oktatási intézmények használatára vonatkozó új jogszabályokkal indokolta az iskola bezárásáról hozott döntést, de nem fejtette ki álláspontját.
Zsidó vezetők a múlt hónapban antiszemitizmussal vádolták meg a fehérorosz oktatási minisztériumot, miután bezárattak egy zsidó tanulmányok címen előadássorozatot kínáló intézményt. Október elején pedig barbárok gyaláztak meg egy vidéki holokauszt-emlékművet Fehéroroszországban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében