Tetszett a cikk?

Ariel Saron izraeli miniszterelnök hétfőn először beszélt nyilvánosan arról, hogy Izrael nem tervezi Jasszer Arafat palesztin elnök meggyilkolását.

"Nem tudok egyetlen tervről sem, amelyet Arafat meggyilkolására dolgoztak volna ki, jóllehet emberek százainak, sőt ezreinek, többségükben zsidó polgári személyeknek a haláláért felelős, mert stratégiája a terror stratégiája" - jelentette ki Saron Jeruzsálembe látogató európai parlamenti képviselők 150 fős csoportja előtt. "Minden alkalommal, amikor a nemzetközi közösség egyik vezetője Arafat meglátogatását kéri, a békefolyamatot hátráltatja" - tette hozzá Saron.
Izrael korábban értésre adta, hogy Arafat "eltávolítására" fog törekedni, mert a palesztin vezető az államiságért három éve indított palesztin felkelés óta az izraeliek elleni támadásokat szítja. Arafat visszautasítja az izraeli gyanúsítást. A Reuters szerint politikai források már előzőleg kiszivárogtatták, hogy Saron kizárta Arafat meggyilkolását, de most történt meg először, hogy a jobboldali izraeli miniszterelnök ezt nyilvánosan megtette.
A szűkebb kabinethez tartozó izraeli miniszterek kendőzetlenül emlegették Arafat, a volt gerillavezér száműzését, aki az 1993-ban kötött átmeneti békeegyezmények alapján tért vissza az emigrációból a Palesztin Hatóság élére. A fenyegetés éles nemzetközi ellenállásba ütközött, kiváltva Izrael fő szövetségese, az Egyesült Államok rosszallását is. Az AFP francia hírügynökség állítja, hogy a biztonsági kabinet egy tagja biztosan "az egyik opciónak" nevezte a palesztin vezető likvidálását. Az angol nyelvű Jerusalem Post című újság múlt héten egy magas rangú katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a hadsereg terveket készít Arafat deportálására rámalláhi főhadiszállásáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el

Munkásszállás, albérleti támogatás, üzleti utazás: milyen költséget jelent a munkavállaló lakhatása?

Munkásszállás, albérleti támogatás, üzleti utazás: milyen költséget jelent a munkavállaló lakhatása?