Tetszett a cikk?

Újabb robbanás rázta meg Bagdad központját hétfő késő délután, az iraki fővárosban napközben elkövetett öt öngyilkos merényletet követően. Kora esti adatok szerint negyvenkét halálos áldozata és 216 sebesültje van a robbantássorozatnak. A terrorakciókat világszerte megdöbbenés fogadta.

Az újabb detonáció pontos helyszínéről és okáról egyelőre nem ismertek részletek. Az Irakba vezényelt amerikai haderő szóvivője sem tudott információkkal szolgálni, s hiábavalónak bizonyultak az újságírók első próbálkozásai, hogy kiderítsék a robbanás helyét - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.
A robbantásra azután került sor, hogy hétfő reggel a Nemzetközi Vöröskereszt épülete és több rendőrposzt ellen is merényletet hajtottak végre. Vasárnap pedig merényletet követtek el a Bagdadban tartózkodó Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettesnek szállást adó bagdadi hotel ellen is. Amerikai katonai források szerint a robbantások nem Wolfowitz ellen irányultak. Egy amerikai tábornok szerint a hétfő reggeli öt bagdadi robbanás mindegyike öngyilkos merénylet volt, s az akciók mögött külföldi személyek állhatnak.
Az iszlám szent hónapja, a ramadán első napján végrehajtott támadás-sorozat első robbantása a Karrada városnegyedben történt, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának helyi kirendeltsége mellett. A robbanást a Vöröskereszt munkatársai szerint egy iraki mentőautóban elhelyezett pokolgép okozta. A halálos áldozatok egyike a nemzetközi szervezet munkatársa.
Nem sokkal később újabb detonáció történt az ipari minisztérium közelében. Gépkocsiba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe az iraki főváros északi részén két rendőrőrs közelében is, aminek következtében amerikai katonai források szerint legalább nyolcan haltak meg, köztük három iraki rendőr. A támadásban tíz amerikai katona is megsebesült.
Az Egyesült Államokat nem tántorítják el a terrorcselekmények attól a célkitűzésétől, hogy Irakban demokráciát teremtsen - szögezte le George Bush amerikai elnök hétfőn Washingtonban, amikor a Fehér Házban fogadta Paul Bremert, az iraki polgári kormányzat vezetőjét. Bush szerint minél nagyobb sikereket érnek el az amerikaiak Irakban, annál elkeseredettebben támadják őket a szabadságot gyűlölő terroristák. "Minél nagyobb haladást érünk el Irakban, az irakiak annál szabadabbak lesznek, annál több elektromos áram és munkalehetőség lesz számukra, s annál több gyerek mehet az iskolába, és annál elkeseredettebbek lesznek ezek a hidegvérű gyilkosok" - hangoztatta Bush, aki kijelentette, hogy a terroristákat kézre fogják keríteni.
A hétvégén több támadás is érte az Irakban tartózkodó amerikai katonákat: pénteken előbb Bagdadtól északkeletre gránátvetővel támadtak egy amerikai konvoj katonáira, akik ezt követően viszonozták a tüzet, s két irakit megöltek, majd a fővárostól nyugatra fekvő Fallúdzsában út mentén elhelyezett pokolgép rongált meg egy amerikai terepjárót, több amerikai katona sérülését okozva. Szombaton az iraki Tikrít közelében ismeretlenek lelőttek egy amerikai katonai helikoptert; az incidensben legalább egy személy megsérült.
Egy amerikai katona meghalt és tizenöt ember megsebesült vasárnap hajnalban, amikor ismeretlen elkövetők rakétatűz alá vették Bagdadban a Rasíd szállodát, ahol az iraki látogatáson tartózkodó Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes is megszállt. Wolfowitz sértetlenül vészelte át a támadást, amely során amerikai katonai források szerint összesen 29 rakétát lőttek ki az épületre. Ez a terrorista merénylet sem tántorít el bennünket attól, hogy teljesítsük küldetésünket – nyilatkozta a feldúlt állapotban lévő Paul Wolfowitz két órával a támadás után.
A bagdadi Rasíd szálloda elleni merényletet már egy-két hónappal ezelőtt elkezdték előkészíteni, így az nem az amerikai védelmiminiszter-helyettes ellen irányult – nyilatkozta Martin Dempsey dandártábornok vasárnap. Paul Bremer, Irak amerikai civil kormányzója teljes körű vizsgálatot rendelt el. A bagdadi Rasíd hotel környéki zárt zónában vasárnap este két újabb robbantás volt. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió azt jelentette, hogy este több katyusa rakétát lőttek ki a Rasíd szállodára és a szomszédos konferenciaközpontra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek

Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Fasizmusért és nacionalizmusért nem megy a szomszédba a horvát politika polihisztora

Fasizmusért és nacionalizmusért nem megy a szomszédba a horvát politika polihisztora