Tetszett a cikk?

A kereszténydemokrata CDU nyerte a vasárnapi brandenburgi helyhatósági választásokat, a szociáldemokrata SPD pedig folytatta idei vesszőfutását: több mint 15 százalékkal kevesebb szavazatot szerzett az öt évvel ezelőtti eredményhez képest. Mandátumot kapott a választáson Dracula gróf is, aki a német vöröskereszt véradó kampányának támogatásával hívta fel magára a figyelmet.

A hétfőn este nyilvánosságra hozott előzetes végeredmény szerint a CDU a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg, és ezzel 6,4 százalékot javított 1998-as eredményén. Az SPD 15,4 százalékot rontott, és 23,6 százalékkal a második erő lett helyi szinten a Berlint körülvevő német tartományban. Harmadik helyen végzett a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) 21,3 százalékkal, 0,3 százalékot rontva előző eredményén. A részeredmények alapján sokáig CDU, PDS, SPD volt a sorrend.
Az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezetként is emlegetett PDS ugyanakkor győzni tudott a tartomány székhelyén, Potsdamban, továbbá Cottbusban és az Odera menti Frankfurtban. A szociáldemokraták tavalyi szoros országos győzelmük után erősen visszaestek az idei tartományi választásokon (Hessen, Alsó-Szászország, Bajorország), s nem volt kivétel a brandenburgi kommunális szintű megméretés sem.
A hét végi helyhatósági választásokon viszont beválasztották a németországi Brandenburg tartománybeli "fellegvárának" önkormányzati testületébe Ottomar Rodolphe Vlad Dracula Kretzulescót - ismertebb nevén Dracula grófot. A Schenkendorf településen élő Dracula gróf 726 szavazatot kapott és a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) képviselőjeként vesz majd részt Dahme-Spreewalde önkormányzatának munkájában. A most hatvanas éveiben járó gróf egyébként örökbefogadással került be a Dracula-családba, így azzal nincs vérségi kapcsolata. A gróf jelenleg középkori ételeket kínáló éttermet működtet falujában, az elmúlt években pedig jótékonysági tevékenységgel hívta fel magára a figyelmet: a német vöröskereszt véradó kampányát támogatta - vagyis a leghumánusabb vérvételt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter: Emberi színjáték

Hamvay Péter: Emberi színjáték

GKI: Augusztusban kissé romlott a fogyasztói bizalmi index

GKI: Augusztusban kissé romlott a fogyasztói bizalmi index

Még 11 honvédelmi sportközpontot épít a kormány

Még 11 honvédelmi sportközpontot épít a kormány