Tetszett a cikk?

Autóba rejtett pokolgép robbant kedden az iraki Fallúdzsában. Hatan - köztük az öngyilkos merénylő - életüket vesztették.

Egy kis személygépkocsi robbant fel a Bagdadtól ötven kilométernyire nyugatra fekvő város rendőr-főkapitányságától száz méterre. Az öngyilkos merénylőn kívül öt civil személy is életét vesztette a robbanásban.
A robbanás környékét amerikai katonák zárták körül a városban, amely az úgynevezett szunnita háromszögben fekszik. Iraknak e zömében szunnita muzulmánok lakta részében a legerősebb az amerikaiakkal és a koalíciós erőkkel szembeni ellenállás. A térségben, ahol nagy számban élnek a megdöntött elnök, Szaddám Huszein hívei, rendszeresek az amerikaiak elleni gerillatámadások, de hasonlóan célpontot jelentenek az amerikai támogatást élvező iraki rendőrség, illetve a megszálló erőkkel együttműködő iraki állampolgárok is.
Az észak-iraki Moszulban és a város közelében négy amerikai katona sebesült meg kedden gerillaakciók következtében. Amerikai közlés szerint egyiküket a város délkeleti részén érte támadás, hárman pedig egy járőr tagjai voltak, akiket Moszultól nyugatra támadtak meg iraki gerillák vállról indítható rakétákkal és automata fegyverekkel.
A hétfői, több mint 40 halálos áldozatot követelő bagdadi merényletsorozat után egy nappal még nem tudni, elhagyja-e a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) az országot. Pierre Gassmann, az ICRC bagdadi irodájának vezetője az ARD német közszolgálati televíziónak bejelentette, a szervezet a bagdadi központja ellen hétfőn elkövetett támadás miatt keddtől kivonja külföldi munkatársait Irakból, a CNN amerikai hírtelevíziónak ugyanakkor Gassmann arról beszélt, hogy szombatig döntenek a maradásról vagy a távozásról. A hétfői merényletig mintegy 800 iraki és 35 - különféle állampolgárságú - külföldi dolgozott az arab országban az ICRC zászlaja alatt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról