Tetszett a cikk?

Ügyvédei kedden fellebbezést nyújtottak be a moszkvai városi bírósághoz a Jukosz-elnök szabadon engedését kérve. Mihail Hodorkovszkijt szombaton helyezték előzetes letartóztatásba, miután a titkosszolgálat emberei Szibériából Moszkvába hurcolták.

Azt kérték a bíróságtól, hogy semmisítse meg az üzletember letartóztatásáról szóló döntést, és ehelyett hozzon bármilyen egyéb előzetes biztonsági intézkedést, például óvadék kifizetéséről vagy kezesség vállalásáról - közölte Anton Drel, Hodorkovszkij ügyvédje. Ha szükséges, Hodorkovszkij arra is kötelezi magát, hogy nem hagyja el az országot - mondta.
A főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás, adócsalás és egyéb törvénysértések miatt emelt vádat ellene. Az olajipari óriás vezérigazgatójának letartóztatását október 25-én rendelte el a bíróság a főügyészség megkeresése alapján. A döntés szerint Hodorkovszkijt két hónapra, december 30-ig fosztják meg szabadságától. A milliárdos vállalkozót a vizsgálati fogság idejére a moszkvai Tengerész Csönd börtönbe csukták.
A főügyészség azzal indokolta Hodorkovszkij őrizetbe vételét, hogy a nagyvállalkozó elrejtőzhet a hatóságok elől útlevele és hatalmas anyagi eszközei segítségével. A főügyészség szerint ezenkívül jelentős nyomást gyakorolhatna a tanúkra, ha szabadlábon maradna.
A Jukosz főrészvényese, a Menatep pénzügyi csoport vezetőjének - a július óta szintén vizsgálati fogságban levő Platon Lebegyevnek - az ügyvédje nem zárta ki, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev ügyét összevonják, mivel hasonlóak ellenük a vádak. Hodorkovszkij üzlettársát és bizalmasát, Lebegyevet július 2-án vették őrizetbe egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lelke mélyén a függő pontosan tudja, mi a helyzet vele

A lelke mélyén a függő pontosan tudja, mi a helyzet vele

Ismét több ezren tüntettek Netanjahu ellen Izraelben

Ismét több ezren tüntettek Netanjahu ellen Izraelben

Kerékpárszállító kocsikat állított be a MÁV a balatoni vonalra

Kerékpárszállító kocsikat állított be a MÁV a balatoni vonalra