Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a jövő évtől ujjlenyomatot vesznek a vízumköteles országokból érkező külföldi beutazóktól és fényképet is készítenek róluk, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében megszigorítsák a határőrizetet.

Az új be- és kiléptető rendszert január 5-én vezetik be az ország 115 repülőterén. A belépésnél felvett és számítógépen rögzített biometriai azonosítókat rögvest egybevetik a terroristákról nyilvántartott adatokkal - jelentette be kedden Washingtonban Asa Hutchinson, a belbiztonsági minisztérium államtitkára. A számítások szerint jövőre mintegy 24 millió utazó adatait fogják feldolgozni az új rendszerben az ország légi és tengeri kikötőnél. A szárazföldi átkelőknél csak 2005-ben vagy 2006-ban vezetik be az új eljárást az itt áthaladó utazók nagy számára, illetve a rendkívüli költségek miatt. Tavaly 440 millió ember lépte át az amerikai határt, többségük szárazföldi átkelőkön.
A tervek szerint 2004 októbere után minden amerikai vízum tartalmazni fogja a beutazó fényképét és ujjlenyomatát, amelyet a belépéskor egybevetnek a határon vett friss mintával. A biometriai azonosítók - az ujjlenyomat, a digitális arckép - alkalmazása része annak a U.S. VISIT (Látogató és Bevándorló Státuszjelző Technológia) programnak, amelynek révén meg akarják könnyíteni a látogató, munkavállalási vagy tanuló vízummal az Egyesült Államokba érkező személyek nyilvántartását és nyomon követését. Az U.S. VISIT felváltja azt a vitatott eljárást is, amelynek alapján 24 muzulmán ország, valamint Észak-Korea állampolgárainak nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Egyesült Államokban a hatóságoknál.
A kiutazásnál a látogatóktól az úgynevezett "kijelentkező" kioszkokban tinta nélküli, elektronikus eljárással ismét ujjlenyomatot vesznek és beszkennelik a vízumukat. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és más emberi jogi szervezetek kétségesnek tartják a biometriai azonosítók alkalmazásának a hatékonyságát és úgy ítélik meg, hogy az eljárás csorbítja az emberi jogokat. A programot idén novembertől tesztelni kezdik az atlantai repülőtéren. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Már nyolcezer tárgyat találtak a régészek a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán

Már nyolcezer tárgyat találtak a régészek a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán

Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak

Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak