Tetszett a cikk?

Bizonyíték és indíték hiányára hivatkozva az olasz semmitőszék főügyész-helyettese Giulio Andreotti felmentését indítványozta a volt olasz miniszterelnök ügyében szerdán kezdődött fellebviteli tárgyaláson. Andreottit tavaly novemberben 24 éves szabadságvesztésre ítélték, amiért a maffia közreműködésével megöletett egy újságírót.

Andreotti örökös szenátort azzal vádolták, hogy a nyolcvanas évek elején szoros kapcsolatokat ápolt a maffiával. Tavaly novemberben a másodfokon eljáró perugiai bíróság 24 évi börtönbüntetést szabott ki a 85 esztendős politikusra, mert bizonyítottnak találta: 1979-ben a maffia közreműködésével meggyilkoltatta Mino Pecorelli újságírót.
Gianfranco Ciani főügyész-helyettes szerint hiányoznak a bizonyítékok és az indítékok is az ügy vádlottjait tekintve, s csak a kétes vallomások alapján lehet "feltételezésekről" beszélni, amit nem támasztanak alá konkrétumok. Andreotti "az igazság pillanatának" minősítette szerdán a semmitőszéki tárgyalást, s ügyvédje szerint nyugodtan várja az ítéletet.
Andreotti többszörös olasz ex-miniszterelnök a háború utáni évtizedekben kialakult olasz kereszténydemokrata hatalmi rendszer legmeghatározóbb politikusa volt. Az örökös szenátor kétségtelenül a legfőbb megtestesítője volt annak a rendszernek, amelyben a maffia és a politikai elit - főleg a kereszténydemokrata intézményrendszer - összefonódott egymással. Később viszont a bűnszervezet néhány "bűnbánó" tagja - köztük Antonio Giuffré, a szicíliai alvilág egyik vezetője - olyan vallomásokat tett, amelyek Andreottit konkrét bűntettekbe is belekeverték. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

Új külgazdasági céget alapít a kormány

Új külgazdasági céget alapít a kormány