Tetszett a cikk?

A Napon észlelt rendkívül erős kitörések miatt Németországban szerdán légiforgalmi korlátozásokat vezettek be, az orosz hatóságok pedig egy nappal elhalasztották egy japán műhold fellövését.

A német légiforgalmi hatóságok a szokásosnál kevesebb repülést engedélyeznek, mivel a mágneses vihar megzavarta a radar- és távközlési berendezések működését. A légi közlekedés biztonságáért felelős központ egyik tisztségviselője szerint a mágneses vihar a következő napokban az európai légi utasforgalom összeomlásához vezethet.
Az északnyugat-oroszországi Pleszeck űrrepülőterén Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter bejelentette: csütörtökre halasztották a Rokot hordozórakéta eredetileg szerda délutánra tervezett fellövését. A halasztás közvetlen oka az, hogy a megváltozott időjárási viszonyok miatt 10 kilométeres magasságban jelenleg másodpercenként 80 méteres szélsebességet mérnek, s ez jóval meghaladja azt a másodpercenként legfeljebb 46 méteres szélsebességet, amely mellett a rakétát még útnak indíthatják.
Minden idők egyik legerősebb mágneses vihara kedvezőtlenül hathat az emberi szervezetre is. Az orosz meteorológiai szolgálat illetékesei és amerikai űrkutatók szerint a kitörések a következő napokban is folytatódhatnak. A napkitörés, amely a jelenség rendszeres figyelésének történetében a harmadik legnagyobbnak mutatkozik, már jelentős mértékben elnyelte a rádióhullámokat a Föld légkörében, és rosszabbodott a hírközlő rendszerek összeköttetése az elmúlt órákban a Nap által megvilágított térségekben.
Amerikai űrkutatók szerint a kedden észlelt napkitörés - a Nap felszínéről felszabadult negatív elektromos töltésű részecskék alkotta napfolt - nagysága tizenháromszor volt nagyobb a Földnél, sebessége másodpercenként 2100 kilométer. A napfolt elektromos részecskéi a földi légkör felső rétegében található gázatomokkal ütköznek, fénykibocsátásra késztetve azokat. Az így keletkező sarki fény látható lesz az Egyesült Államok déli részeiből és Dél-Európából is.
Az eddigi megfigyelések szerint a napfolt-tevékenység 11 évenként fokozódik. Legutóbb 2000-ben, előtte 1989-90-ben észleltek felerősödött napfolt-tevékenységet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Lukasenko médiumai szerint Lukasenko győzött a fehéroroszországi elnökválasztáson

Lukasenko médiumai szerint Lukasenko győzött a fehéroroszországi elnökválasztáson

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket