Tetszett a cikk?

Komolyra fordult a helyzet belgrádi szakszervezeti tüntetéssorozat második napján: csütörtökön a tiltakozók szembeszegültek a rendőrökkel, s tiltásuk ellenére utat törtek a köztársasági parlamenthez, ahol éppen megkezdődött a vita a kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról.

A csütörtöki tüntetést a Független Szakszervezetek Szövetségéhez tartozó vasas szakszervezet szervezte. A szerdai tízezres demonstrációhoz képest erősen megfogyatkozott a tüntetők száma, alig kétezren vonultak az utcára. Csakúgy, mint a tüntetéssorozat első napján, a tiltakozók csütörtökön is a kormány lemondását, a parlamenti választás kiírását és a privatizáció leállítását követelték.
A demonstrálók Belgrád központi terén gyülekeztek, majd onnan tiltakozó menetben a szerb parlament épülete felé indultak, a törvényhozás épületétől néhány száz méterre azonban rohamrendőrök állták útjukat. A tüntetők közül egyesek megkerülték a rendőrkordont, s néhányan a rendőrláncot áttörve jutottak el a parlament bejáratához, ahonnan később a helyszínre vezényelt csendőrök szorították ki őket. A belgrádi állami rádió értesülése szerint a békésnek indult tiltakozásban öt tüntető megsebesült.
Zoran Zsivkovics kormányfő a képviselők előtt felszólalva szokatlannak nevezte azt, hogy szakszervezetek politikai követelésekkel állnak elő, s ebben egyes pártok is támogatják őket. Zsivkovics a szerb kormány két és fél éves tevékenységének legnagyobb eredményének mondta azt, hogy "Szerbia normális országgá vált". Rámutatott arra, hogy a kormány folytatni fogja a reformokat, még akkor is, ha ez népszerűségvesztéssel jár. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Kitalálja, melyik klasszikus magyar regényt ajánlotta a kormány az európai olvasóknak?

Kitalálja, melyik klasszikus magyar regényt ajánlotta a kormány az európai olvasóknak?

Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba

Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba