Tetszett a cikk?

Folytatódik a nemzetközi szervezetek kivonulása Irakból: az ENSZ bejelentette, hogy az iraki fővárosban elkövetett pokolgépes merényletek és a szövetséges erőket ért sorozatos támadások miatt kivonja munkatársait Bagdadból.

A segélyszervezetek annak ellenére távoznak, hogy több magas rangú amerikai tisztségviselő - köztük George Bush amerikai elnök - bizonygatta: a biztonsági helyzet fokozatosan javul Irakban. Colin Powell amerikai külügyminiszter korábban személyesen kérte maradásra a Nemzetközi Vöröskeresztet, mondván: a szervezet kivonulása a terroristák győzelmét jelentené.
Az ENSZ döntését, miszerint hátramaradt személyzetét "átmeneti időre" visszarendeli az iraki fővárosból, csütörtökön jelentették be, három nappal a Nemzetközi Vöröskereszt bagdadi központja ellen elkövetett, 12 ember életét kioltó merénylet után. Bagdadban pillanatnyilag húsz, Irak más részein pedig negyven ENSZ-munkatárs dolgozik, miután Kofi Annan ENSZ-főtitkár már szeptember végén - a bagdadi ENSZ-képviselet elleni merényletet követően - elrendelte az összes nélkülözhető alkalmazott kivonását.
A Nemzetközi Vöröskereszt és az Orvosok Határok Nélkül emberbaráti csoport már szerdán közölte, hogy munkatársaik távoznak Bagdadból. Az Európai Unió segélyszervezete, az ECHO csütörtökön ugyancsak jelezte: elképzelhető, hogy a "nagyon magas biztonsági kockázat" miatt kivonja munkatársait Irakból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot" – videós riport a Club Aligáról

"Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot" – videós riport a Club Aligáról

"Egy tavat nem lehet megvenni, reméljük" - videós riport a Velencei-tóról

"Egy tavat nem lehet megvenni, reméljük" - videós riport a Velencei-tóról

I. János Károly volt király elhagyja Spanyolországot

I. János Károly volt király elhagyja Spanyolországot