Tetszett a cikk?

Az északi légi folyosókon közlekedő repülőgépek magas frekvenciájú rádió-összeköttetését megszüntette, de sem nagy áramkimaradásokat, sem más lényegesebb fennakadásokat nem okozott minden idők egyik legnagyobb mágneses vihara.

A Napon észlelt erős kitörések miatt Németországban szerdán légiforgalmi korlátozásokat vezettek be, a brit légiforgalom-irányítók pedig a szokásosnál délebbre húzódó útvonalakra irányították át az Atlanti-óceán felett áthaladó repülőket, hogy elkerüljék az esetleges problémákat. A kanadai polgári repülés navigációs szolgálatának szóvivője szerint a légi járatok vészhelyzetben ultrarövid hullámon keresztül is érintkezésbe tudtak volna lépni más repülőgépekkel vagy katonai megfigyelő állomásokkal.
A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézete Napfizikai Obszervatóriumának vezetője szerint semmilyen élettani hatással nincs a napkitörés a lakosságra a Föld felszínén. Ludmány András babonának minősítette azt a vélekedést, hogy a jelenség infarktust vagy esetleg vércukorszint-növekedést idézhet elő. A fizikus szerint egy repülőút nem jelent veszélyes "dózist", a többszöri repülés során azonban a sugárzás hatása összeadódhat. Ludmány ugyanakkor utalt arra, hogy van olyan szervezet, állatfaj, amely érzi a Föld mágneses terének irányát - ez szükséges számára a tájékozódáshoz -, így előfordulhat, hogy egyes vándormadarak vagy halak a jelenség idején eltévednek.
A mostanihoz hasonló mágneses vihar legutóbb 1989-ben érte el a Földet: akkor Kanadában megrongálta az országos áramhálózatot, Québec tartományban pedig áramszünetet okozott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Kásler szerint veszítettünk a fegyelmezettségünkből

Kásler szerint veszítettünk a fegyelmezettségünkből

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn