Tetszett a cikk?

Négy iraki vesztette életét egy lövöldözésben pénteken Bagdad egyik külvárosának piacán, ahol egy korábbi gránáttámadásban két amerikai katona is megsebesült. A Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa városát pedig robbanás rázta meg, és sűrű füst tört föl a polgármester hivatalából.

Az amerikai katonák tüntető irakiakra nyitottak tüzet Bagdadban azok után, hogy a tüntetők rendőrökre támadtak és lelőttek egy iraki rendőrt – közölték szemtanúk. Az amerikai katonák állítólag vaktában lövöldöztek. "Megöltek három civilt és tíz továbbit megsebesítettek. A tüntetők ezután az amerikaiakra nyitottak tüzet" - állította az egyik szemtanú, aki Abbász Dzsászem néven mutatkozott be.
Músza Lazem iraki rendőrparancsnok megerősítette, hogy az összetűzést megelőzően a tüntető tömegből leadott lövések leterítettek egy iraki rendőrt. A parancsnok hozzátette, hogy a rendőrök megpróbálták féken tartani a tiltakozókat, amikor a lövések eldördültek. Joseph Harrison amerikai hadnagy szerint Bagdad szóban forgó nyugati elővárosában, Abu Garibban két amerikai katona sebesült meg egy péntek reggeli gránáttámadásban.
Városlakók a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy Fallúdzsában zavargás tört ki, miután iraki rendőrök lelőttek egy helyi lakost. A feldühödött tömeg megrohanta és felgyújtotta a polgármesteri hivatalt. Két rendőrautó is kiégett. Szemtanúk szerint a robbanás ezt követően történt az épületen belül. A helyi idő szerint kora délutáni detonációnak nem voltak áldozatai, de a robbanás után a rendőrség tüzet nyitott a tiltakozókra, s közülük megölt egy embert. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó munkatársa ezzel szemben azt jelentette: az incidensnek egy sebesültje van.
Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet rá, hogy szeptember 27-én pokolgépet találtak a polgármesteri hivatal és a szomszédos ház fala között, azt azonban sikerült hatástalanítani. Az úgynevezett "szunnita háromszögben" fekvő Fallúdzsában majdnem naponta éri támadás az amerikai erőket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Olaszországban erősen megugrott a fertőzöttek száma, de a teszteléseké is

Olaszországban erősen megugrott a fertőzöttek száma, de a teszteléseké is