Tetszett a cikk?

Kaliforniában a hűvösebbre és párásra forduló idő valamelyest segített a tűzoltóknak a tíz napja pusztító tűz oltásában. A szakemberek szerint lassan mindenütt sikerül megállítani a tűz terjedését úgynevezett védőpászták kialakításával.

A Los Angeles északi részétől egészen a mexikói határig kiterjedt 10 nagy tűz a péntek reggeli adatok szerint összesen 20 ember halálát okozta - közöttük egy tűzoltóét -, és több mint 2500 lakóépületet pusztított el. Gray Davis leköszönő kaliforniai kormányzó szerint természeti katasztrófa soha ekkora kárt nem okozott még az államban, mint ez. A tűzvész nemcsak a legnagyobb kiterjedésű, de a leghosszabb ideig tartó is, amely valaha történt.
A biztosítóknak benyújtandó kártérítési követelés valószínűleg meg fogja haladni az egymilliárd dollárt. Ray Snodgrass, a kaliforniai erdészeti minisztériumi vezetőhelyettese szerint úgy tűnik, hogy a tűz terjedését lassan mindenütt sikerül megállítani védőpászták kialakításával. A tűzoltók közül sok pénteken tud majd először pihenni több nap óta, mert bevetik a segítségükre érkező kanadai tűzoltókat és amerikai tengerészgyalogosokat.
Csütörtökön sikerült megfékezni a két legnagyobb tüzet - az egyiket San Bernardino, a másikat San Diego megyében -, így már nem fenyegeti veszély az állam két legnépszerűbb turistaparadicsomát: Julian és Lake Arrowhead kisvárosokat. Ugyanakkor részben leégett a hollywoodi sztárok Lake Arrowhead-i nyaralótelepe. A telep házai közül mintegy 350 égett le, közülük körülbelül 300 luxusnyaraló volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Debrecenben is lesznek 500 fősnél nagyobb koncertek

Debrecenben is lesznek 500 fősnél nagyobb koncertek

1,3 milliárdos váltságdíjat fizetett egy amerikai utazási iroda, miután 30 ezer gépét zárolták zsarolóvírussal

1,3 milliárdos váltságdíjat fizetett egy amerikai utazási iroda, miután 30 ezer gépét zárolták zsarolóvírussal

Tízből egy nőt érint a baj, de nehéz észrevenni a csokoládécisztákat

Tízből egy nőt érint a baj, de nehéz észrevenni a csokoládécisztákat