Tetszett a cikk?

Izrael hétfőn "szomorúsággal és megbotránkozással" reagált annak az Eurobarométer-felmérésnek az eredményeire, amely szerint az európaiak legnagyobb hányada a zsidó államot tekinti a világbékét fenyegető országnak.

Izraelnek az EU mellett működő brüsszeli képviselete sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az európaiak "a jelek szerint semmit nem érzékelnek a terrorcselekmények izraeli áldozatainak a szenvedéseiből".
Az unió 15 tagállamában októberben végzett telefonos felmérésben 7500 személy véleményét kérdezték az iraki háború indokoltságáról, az iraki újjáépítésről, valamint a világ békéjét és stabilitását leginkább fenyegető veszélyekről. Arra a kérdésre, hogy az utóbbi pontban felsorolt országok közül melyek fenyegetik a világ békéjét, a válaszadók legnagyobb hányada, 59 százaléka Izraelt nevezte meg. A második legnagyobb aránnyal, 53 százalékkal Irán, Észak-Korea és az Egyesült Államok szerepelt.
A képviselet közleménye szerint Izraelt "nemcsak szomorúsággal tölti el, de meg is botránkoztatja", hogy az európaiak "a legrosszabb pária országok és terrorista szervezetek szintje alá helyezik a zsidó államot". Európának sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy jobb párbeszédet folytasson Izraellel - állapítja meg a képviselet, amely szerint a felmérés eredményei nemcsak Izraelt érintik. Ezekre elsősorban magának Európának kellene reagálnia. A képviselet azzal vádolja a felmérés készítőit, hogy eleve részrehajlóan fogalmazták meg a kérdéseket, s úgy véli, nekik kell vállalniuk a következményeket a hasonlóan részrehajló válaszokért.
A felmérést megrendelő Európai Bizottság illetékesei hétfőn - még a közlemény nyilvánosságra hozatala előtt - azt mondták, tudomásuk szerint eddig az érintett országok egyike sem tett lépéseket Brüsszelnél az ügyben. Arra a kérdésre, hogy a világ békéjét fenyegető tényezők között Izrael és számos más ország mellett miért nem szerepelt a Palesztin Hatóság is, azt válaszolták, azért, mert az nem állam. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem sokat ér, ha csak az óceánok felszínéről szedik le a műanyagot

Nem sokat ér, ha csak az óceánok felszínéről szedik le a műanyagot

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Gyurcsány a gödi balhéról: Rettegünk a daganatos betegségektől

Gyurcsány a gödi balhéról: Rettegünk a daganatos betegségektől