Tetszett a cikk?

Hétfőn este lemondott a Jukosz orosz olajtársaságnál betöltött elnöki posztjáról Mihail Hodorkovszkij. A Jukosz főrészvényese, a 61 százalékos pakettet birtokló Menatep pénzügyi csoport közölte, hogy Hodorkovszkij részvényhányadát egy másik személynek adják át.

A hírt a társaság szóvivője jelentette be, hozzátéve, hogy a jövőben a jelenleg letartóztatásban lévő 40 éves Hodorkovszkij a Jukosz által finanszírozott Nyitott Oroszország alapítvány elnöki posztját foglalja el. Ezt a társadalmi szervezetet maga Hodorkovszkij alapította a nyitott és demokratikus orosz társadalom létrejöttének elősegítésére.
Hodorkovszkij már korábban megnevezte 44 százalékos részvénycsomagja kedvezményezettjét, aki a jelenleg Izraelben tartózkodó Leonyid Nyevzlin, a Menatep részvényese (8 százalékos csomag tulajdonosa). Sajtóértesülések szerint a Hodorkovszkij letartóztatásával működésbe lépett belső válságelhárító terv szerint került Nyevzlinhez a volt elnök pakettje.
A moszkvai tőzsde RTS részvényindexe hétfőn 6,33 százalékos emelkedéssel zárt Hodorkovszkij lemondásának hírére. Az RTS 538,14 ponton fejezte be a napot, a YUKOS részvény 8,48 százalékkal 12,15 dollárra drágult. A részvény árfolyama a MICEX-ben azaz a moszkvai bankközi rendszerben 10,03 százalékkal 379,99 rubelre ment fel.
A lemondásról szóló hírek bejelentése előtt a The Sunday Times című brit lap azt írta, Hodorkovszkij néhány hónappal ezelőtt bizományosi egyezséget kötött Lord Jacob Rothschilddal arról, hogy ha valamiért már nem ő lenne a részvénycsomag "kedvezményezettje", a részesedés és a vele járó szavazati jog átszáll a brit pénzemberre. A lap szerint Lord Rothschildra, akinek saját vagyona 400 millió font, Hodorkovszkij letartóztatása után az egyezség 8 milliárd font értékű Jukosz-részesedést ruházott át. Hodorkovszkij és Lord Rothschild évek óta ismeri egymást; barátságukat a művészetek pártolása és a Nyitott Oroszország alapítvány közös támogatása alapozta meg. Lord Rothschild már nem részese az NM Rothschild nevű londoni befektetési banknak, mióta egy családi vita után 22 éve kivonult a citybeli pénzintézetből.
A Jukosz elnökét szombaton helyezték előzetes letartóztatásba, miután a főügyészség okirathamisítás, sikkasztás, adócsalás és egyéb törvénysértések miatt vádat emelt ellene. A főügyészség a múlt héten rendelte el a Jukosz-részvények 44 százalékának befagyasztását; ezt a csomagot Hodorkovszkij a Gibraltáron bejegyzett Menatep pénzügyi csoporton keresztül tartotta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Cameron Diaz elárulta, miért hagyta ott Hollywoodot

Cameron Diaz elárulta, miért hagyta ott Hollywoodot

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát