Tetszett a cikk?

Az amerikai szenátus hétfőn jóváhagyta az Irak újjáépítésére, valamint az amerikai katonák iraki és afganisztáni tevékenységének finanszírozására szánt 87,5 milliárd dolláros csomagtervet. Az összegből 18,6 milliárd dollárt fordítanak újjáépítésre, amely összeg teljes egészében térítésmentes segély lesz.

George Bush amerikai elnök törvényjavaslatát a képviselőház már pénteken megszavazta. A kongresszus csak kisebb módosításokat hajtott végre a csomagterven, amelynek elfogadása az elnök politikai győzelmét jelenti. A képviselőházban 298 szavazattal 121 ellenében hagyták jóvá a csomagtervet, a szenátusban viszont - jelentős hiányzás közepette - közfelkiáltással fogadták el.
A csomagterv 65 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és az afganisztáni katonai műveletek költségeire a behívott tartalékosok fizetésétől a hadfelszerelés utánpótlásáig. Az elnök 20,3 milliárdot kért az iraki újjáépítésre, de a kongresszus ezt lefaragta 18,6 milliárd dollárra. A csökkentés "áldozata" lett az iraki postai és telefonszolgáltatás körzetesítése, az irányító és előhívó számok bevezetése, a szemétszállítás megszervezése hulladékszállító autók üzembe helyezésével, valamint a Szaddám Huszein uralma alatt a dél-iraki mocsári arabok lecsapolt, páratlan vízi világának a helyreállítása. Ezeket a tételeket a törvényhozók kevésbé sürgetőnek vagy pazarlónak találták, így például meghökkentően magasnak találták a kukásautók beszerzési árát.
A 18,6 milliárdra csökkentett újjáépítési összeg viszont teljes egészében térítésmentes segély lesz. A szenátus ugyanis megpróbálta a kért összeg felét kölcsönné átminősíteni, de a kísérlet elbukott a két ház közötti egyeztető tárgyalásokon, mivel az elnök kilátásba helyezte, hogy inkább az egész csomagtervet megvétózza, mintsem elfogadja, hogy akár egyetlen dollár is kölcsön legyen.
A most jóváhagyott összeg 7 hónapon belül immár a második csomagterv, amelyet az elnök kért az iraki és afganisztáni műveletekre és a terrorizmus elleni harc finanszírozására. A kongresszus áprilisban 72 milliárdos összeget hagyott jóvá, amelyből 62,4 milliót irányoztak elő az iraki háborúra.
Eközben egy iraki meghalt és három másik megsebesült hétfő este a síiták szent városában, a Bagdadtól 100 kilométernyire délre elterülő Kerbelában egy pokolgép felrobbanásakor. A robbanószerkezet egy mecset mögötti szálloda közelében lépett működésbe.
A japán kormány eldöntötte, hogy december közepéig a dél-iraki Szamávába küld egy 150 fős felderítő egységet, írta kedden a Nihon Keizai Simbun című újság. A tervet hivatalosan november 14-ig kell jóváhagynia a kormánynak. A felderítő egység a januárban érkező 600-700 fős japán expedíciós főalakulat szálláscsinálója lesz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen