Tetszett a cikk?

Több mint négyezer vonatot érint valamilyen módon az osztrák vasutasok kedden nulla órakor megkezdett figyelmeztető sztrájkja, jelentette be a vasutasok sztrájkbizottsága. A sztrájk jelentős fennakadásokat okoz majd a közúti közlekedésben.

A vasúti dolgozók szakszervezetük felhívására tartanak kedd délig figyelmeztető sztrájkot, amellyel az osztrák vasút (ÖBB) tervezett reformja ellen tiltakoznak. A kormány takarékossági intézkedéseket vezet be a vasútnál, amelynek következményeként közel 12 ezer dolgozót bocsátanak el az évtized végéig. A még nem végleges tervek szerint átalakítják az ÖBB szervezeti felépítését, privatizálják egyes egységeit, és új kollektív szerződéseket is el akarnak fogadtatni a munkavállalókkal.
A vasutasok szakszervezete elvben nem ellenzi a reformot, de másképpen képzelik el azt. A kormány már bejelentette, hogy a vasúti reform november 11-i végleges elfogadásáig még egy tárgyalási fordulót szeretne tartani a munkavállalók képviselőivel, akik viszont azt közölték, hogy újabb tiltakozó megmozdulásokat tartanak, ha nem sikerül mindkét fél számára elfogadható megoldást találni.
A vasúti sztrájk közel 700 ezer utast érint azok közül, akik vonaton ingáznak munkahelyükre. Az osztrák közlekedési klub előrejelzései szerint jelentős fennakadásokat okoz majd a közúti közlekedésben - különösen Bécsben - a munkabeszüntetési akció. A kora reggeli órákig ugyanakkor az ország egyetlen vidékéről sem jelentették egyelőre a közúti forgalom növekedését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Puskás Öcsi is bekerül a FIFA 21-be

Puskás Öcsi is bekerül a FIFA 21-be