Tetszett a cikk?

A Valódi IRA (Real IRA) nevű betiltott észak-ír fegyveres szervezet öt feltételezett breton tagját vette őrizetbe kedden a francia rendőrség a nyugat-franciaországi Cotes d’Armor és Seine-Maritime településeken.

Az őrizetbe vételt megelőzően a hatóságok Seine-Maritime településen fegyverekre bukkantak: két géppisztolyt, egy automata pisztolyt és több tölténytárat találtak egy rejtekhelyen.
A Valódi IRA 1997-ben vált ki az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legfőbb katolikus fegyveres csoportból, az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA), amikor az tűzszünetet hirdetett a fegyveres harcban. A szakadár csoport számos terrorista akciót követett el Észak-Írországban és Angliában. Legpusztítóbb tette az 1998 augusztusában Omagh településen végrehajtott, 29 halálos áldozatot és 200 sérültet követelő autós robbantás volt. A csoport az omagh-i vérengzés óta is sokszor hallatott magáról: látványosabb akciói közé tartozott az MI6, a brit külső elhárítás londoni főhadiszállása elleni 2000. szeptemberi rakétatámadás, és 2001 márciusában a BBC tévé nyugat-londoni központja előtti pokolgépes merénylet.
A nyáron egy ír különleges terrorellenes bíróság, amelyet az omagh-i vérfürdőt követően külön törvénnyelhoztak létre, húsz évi börtönre ítélte a Valódi IRA felételezett vezetőjét. Michael McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítéltek el.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni