Tetszett a cikk?

Iráni fiatalok országszerte tömegmegmozdulásokon emlékeztek meg kedden arról, hogy 24 évvel ezelőtt Khomeini ajatollahhoz hű iráni diákok elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. A fővárosban tízezer egyetemista vonult az Egyesült Államok egykori képviselete elé "Halál Amerikára és Nagy-Britanniára!", valamint "Halál a cionizmusra!" jelszavakat skandálva.

A megmozdulás résztvevői elégették az amerikai és izraeli zászlót. További tiltakozók olyan táblákat emeltek a magasba, amelyeken George Bush amerikai elnök politikáját bírálták.
Az iráni parlament egy 1992-ben elfogadott törvénye szerint november 4-ről az elnyomás elleni nemzeti harc ünnepeként emlékeznek meg Iránban. A törvényhozás keddi ülésén Mehdi Karubi parlamenti elnök kijelentette, hogy az amerikai képviselet akkori elfoglalása "az ország népének őszinte akaratnyilvánítása volt, és ennek a napnak a dicsősége soha sem fog elhalványulni az iráni történelemben".
1979. november 4-én a diákok megszállták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét azzal az indoklással, hogy az az Irán elleni kémkedés és szervezkedés központja. Az 52 túszul ejtett nagykövetségi alkalmazottat 444 napi fogság után engedték szabadon. Közben Washington megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal, a Khomeini ajatollahhoz hű iszlám erők pedig kihasználták a túszválságot, hogy legyőzzék liberális riválisaikat és átvegyék a hatalmat Iránban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett