Tetszett a cikk?

Egy teheráni bíróság hozzájárult ahhoz, hogy az idei Nobel-békedíj kitüntetettje, Sirin Ebadi iráni jogásznő képviselje azt az iráni-kanadai családot, amelynek egyik tagja egy teheráni börtönben eddig tisztázatlan körülmények között a nyáron halt meg.

Ebadi asszony hétfőn kapta meg az engedélyt, hogy Zahra Kazemi újságírónő családját képviselje.
Az 54 éves, iráni születésű, Kanadában élő Zahra Kazemit június 23-án, a teheráni diáktüntetések idején vették őrizetbe, miközben fényképeket készített Teherán legnagyobb börtöne előtt az ott raboskodó ellenzékiek tüntető hozzátartozóiról. Az újságírónőt néhány nappal később, június 27-én koponyatöréssel kórházba szállították, ahol július 10-én elhunyt.
A kanadai nyomásra megindított nyomozás során kiderült, hogy Kazemi asszonyt a börtönben sorozatos kihallgatásoknak vetették alá, eszméletlenre verték és halálát a fejére mért erős ütés okozta koponyatörés, illetve vérömleny okozta. Mohamed Raz Aghdam Ahmadi, a hírszerzési minisztérium ügynöke ellen emeltek vádat az riporternő halála ügyében, a per egy hónapja kezdődött. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje