Tetszett a cikk?

Minden alapot nélkülöző, rosszindulatú gyanúsítgatásnak minősítette a francia külügyminisztérium azt az amerikai illetékesekre hivatkozó washingtoni lapjelentést, hogy Párizs a háború előtt megbízottak útján biztosította volna a bagdadi diktátort, meg fogja akadályozni a Biztonsági Tanácsban az Irak elleni amerikai inváziót.

"Semmilyen francia megbízott nem kapott felhatalmazást arra, hogy Irakban Szaddám Huszeinnel találkozzék, s bármilyen jellegű garanciáról tájékoztassa" - jelentette ki a Quai d'Orsay (a külügyminisztérium) szóvivője kedden újságírók előtt. Hervé Ladsous kategorikusan cáfolta a The Washington Post előző napi számában napvilágot látott értesülést, amelyben amerikai illetékesek Szaddám volt külügyminisztere, Tárik Aziz vallomására hivatkozva adták elő, hogy francia (és orosz) közvetítők személyesen nyugtatták meg az iraki diktátort. Állítólag emiatt érte váratlanul a támadás Szaddámot, s utólag ezzel magyarázható, hogy színlelt katonai akciónak vélte az amerikai csapatok bevonulását, s nem is adott parancsot az ellenállásra. Az iraki diplomácia vezetője az idézett amerikai nyilatkozók szerint azt mondta: francia és orosz küldöttek többször - 2002 végén, illetve még az idei év elején is - vittek ilyen tartalmú üzenetet Bagdadba.
"Ilyen francia megbízottak nem voltak" - szögezte le nyomatékosan és több ízben is a szóvivő, aki egyben emlékeztetett arra, hogy hasonló híresztelések tavaly év végétől nem egyszer merültek fel, de Párizs minden estben a leghatározottabban cáfolta a "minden alapot nélkülöző gyanúsítgatásokat". Ladsous kiemelte: a szóban forgó időszakban Franciaország lankadatlanul szorgalmazta az iraki vezetésnél, hogy tegyen eleget az 1441-es BT-határozatban előírt kötelezettségeknek, mert azt az álláspontot képviselte, hogy egyedül ezen az úton lehet békésen feloldani a kialakult válságot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák