Tetszett a cikk?

A kedd éjfélig kitűzött határidőre nem alakult meg az új, állandó palesztin kormány, mivel nem zárult le a Jasszer Arafat palesztin elnök és Ahmed Korej ügyvezető kormányfő közötti hatalmi vetélkedés. Arafat és Korej is lényegében a magáénak akarja a biztonsági szolgálatok feletti ellenőrzést.

Jasszer Arafat a keddi éjféli határidő lejárta előtt néhány órával ügyvezető kormánynak minősítette a jelenleg válságkormányként működő nyolc tagú kabinetet, némi időt nyerve ezzel a biztonsági szervek felügyelete körül kialakult éles ellentétek rendezésére. Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere úgy vélekedett, hogy a kabinet két-három napig működhet ügyvezető kormányként, de legfeljebb egy héttel lépi majd túl a határidőt.
A palesztin kormány megalakításának késése hátráltathatja azoknak a magas szintű izraeli-palesztin tárgyalásoknak a felújítását, amelyet Ariel Saron izraeli miniszterelnök javasolt az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott nemzetközi béketerv megvalósítása végett.
Arafat a múlt héten kérte fel Korejt az állandó kabinet kormányfői posztjának betöltésére, és november 4-ig adott időt a kormányalakításra, a válságkabinet első ülését követően azonban bizonytalanság támadt a majdani kormány személyi összetételével kapcsolatban. Korej Nászer Juszef tábornokot jelölte az állandó kormány belügyminiszterének és rá ruházná a biztonsági szolgálatok felügyeletét. Arafat inkább maga rendelkezne a biztonsági szolgálatok felett. Korej elődje, Mahmúd Abbász szintén hasonló vitát folytatott Arafattal, mielőtt szeptemberben lemondott tisztségéről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

Megvan a lista, milyen fesztiválzenekarok tarthatnak raktárkoncertet

Megvan a lista, milyen fesztiválzenekarok tarthatnak raktárkoncertet