Tetszett a cikk?

A hét végi választás eredményeinek meghamisításával vádolja a kormányzatot a grúziai ellenzék, ezért nagygyűléseket és tüntetéseket szervezett keddre, gyakorlatilag megbénítva a főváros életét.

A hét végi grúziai parlamenti választáson leadott szavazatok összeszámlálása két nap alatt sem fejeződött be. Kedd este, valamivel több, mint 50 százalékos feldolgozottságnál, a kormánypárti Új Grúziáért tömörülés a voksok 25,3 százalékát szerezte meg, őket követi 24,4 százalékkal a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Mihail Szaakasvili volt igazságügy-miniszter vezette jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom. Nyugati megfigyelők valószínűtlennek tartják, hogy az erősen megosztott ellenzék képes lenne koalícióra lépni és közösen fellépni a jelenlegi kormányzat ellen.
Az eredményekkel elégedetlen tüntetők mintegy tízezer fő tömege a központi választási bizottság és a parlament épületétől vonultak a városháza elé. Az előttük felszólaló ellenzéki vezetők követelték, hogy legkésőbb szerdán jelentsék be a Nemzeti Mozgalom "és a többi valóban ellenzéki erő" győzelmét. A tüntetők előtt felszólaló Mihail Szaakasvili - aki megfigyelők szerint a 2005-ös elnökválasztás esélyese - tüntetők inváziójával és az államfő elmozdításával fenyegetőzött. A demonstrálók tömege az ellenzéki vezetők beszédei után mintegy fél órával rendbontás nélkül feloszlott.
Eduard Sevardnadze államfő haladéktalanul válaszolt az ellenzéknek: visszautasította, hogy lemondását követelő ultimátummal "ijesztgessék" és leszögezte, hogy mindenkinek meg kell várnia a szavazatok összeszámlálását, senkinek sincs joga beavatkozni a választási bizottság munkájába. Egyelőre senki se nyilatkozott arról, mikorra várható a választás végeredménye.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

Marabu Féknyúz: Nem magyar művész, aki

Marabu Féknyúz: Nem magyar művész, aki