Tetszett a cikk?

Peter Struck német védelmi miniszter kedden azonnali hatállyal felmentette Reinhard Günzel tábornokot, amiért az dicsérte Martin Hohmann kereszténydemokrata képviselő antiszemita beszédét. Günzel a német hadsereg egyik legfontosabb tábornoka, a Bundeswehr speciális egységét vezette, amelyet különleges katonai feladatok végrehajtására képeztek ki.

Günzel Hohmann-nak írt levelében olyan "kiváló beszédnek" nevezte a Hessen tartománybeli Neuhofban október 3-án elhangzottakat, "amilyet Németországban ritkán hallani, vagy olvasni".
Martin Hohmann a német újraegyesülés napján szűkebb hazájában azt a maga által is provokálónak minősített kérdést tette fel, hogy "van-e a zsidó nép legújabbkori történelmében sötét lap, vagy a zsidók kizárólag áldozatok" voltak. Hohmann szerint a "sötét lap" az 1917-es oroszországi forradalom zsidó szereplőinek tevékenysége lehet. Hohmann beszédét a CDU helyi szervezete feltette az internetre, ahonnan csak akkor vették le, amikor egy amerikai internetező figyelmeztetése után kitört a botrány.
Günzel tábornok dicsérő leveléről Hohmann maga számolt be a ZDF televízió Frontal 21 című műsorában. A CDU-képviselő időközben bocsánatot kért, pártjának vezetése pedig feddésben részesítette, s távoznia kellett a náci idők kényszermunkásainak kártérítéséről intézkedő törvény végrehajtását figyelemmel kísérő jelentéstevői posztról.
Struck miniszter Günzel elbocsátásával kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy a tábornok esete egyedi eset, egyáltalán nem jellemző a Bundeswehrre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

150 milliós bírságot kapott egy cég, mert mentolos cigarettákat forgalmazott

150 milliós bírságot kapott egy cég, mert mentolos cigarettákat forgalmazott

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg