Tetszett a cikk?

Republikánus győzelem született a Kentucky és Mississippi államban megrendezett kományzóválasztáson. Mindkét déli államban hosszú évek óta a demokraták adták eddig a legmagasabb végrehajtói tisztséget, így a republikánusok jó jelnek minősítették előretörésüket a jövő évi elnökválasztásra nézve.

Kentuckyban Ernie Fletcher 50 éves orvos, a légierő volt pilótája veszi át az állam kormányzását, amelynek élére 32 év után most kerül először republikánus politikus. Az eddigi demokrata kormányzó két hivatali idő kitöltése után nem indulhatott harmadszorra, a helyére pályázó demokrata jelölt pedig alulmaradt a választásokon. Fletcher a voksok 55 százalékával győzött. Mississippi államban az 56 éves Haley Barbour, a Fehér Házhoz közel álló republikánus lobbista hódította el a kormányzói tisztséget a demokrata Ronnie Musgrove-tól. Barbour a szavazatok 56 százalékát szerezte meg.
George Bush amerikai elnök a múlt héten mind a két államban megfordult, hogy személyes jelenlétével támogassa a jelölteket. Ed Gillespie, a republikánus párt országos elnöke szerint a demokraták Bush elnökön keresztül támadták ellenfeleiket, és a választást megpróbálták népszavazássá változtatni az elnök gazdaságpolitikájáról.
Arnold Schwarzenegger múlt havi kaliforniai, illetve a mostani Kentucky és Mississippi állambeli győzelmekkel a republikánusok 29 szövetségi államban adják a kormányzót az Egyesült Államok 50 állama közül. A tisztség jelentős az elnökválasztás szempontjából, mivel a kormányzók felelőssége a szavazás megszervezése és lebonyolítása államaikban.
November 15-én Louisiana is kormányzót választ. A távozó republikánus kormányzó tisztségére az állam demokrata kormányzó-helyettese, Kathleen Blanco pályázik, republikánus ellenfele Bobby Jindal, a Bush-kormány egyik egészségügyi tanácsadója. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

A Fidesz különbejáratú luxusszigetet csinálna a Tihanyi-félszigetből

A Fidesz különbejáratú luxusszigetet csinálna a Tihanyi-félszigetből