Tetszett a cikk?

Új törvénytervezetet dolgozott ki a kormány az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban, és azt javasolja a pártoknak, hogy a konszenzus érdekében mielőbb kezdjenek egyeztetéseket.

A kormányszóvivő szerint a tervezetben - amelyet reményeik szerint a jövő hétre tervezett véglegesítés után be is nyújthatnak a parlamentnek - szerepel az összes olyan rendelkezés, amelyről korábban már megegyezés született a pártok között. Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy az egyetlen vitatott kérdés kapcsán a kormány kiindulópontként azt javasolta, hogy a külképviseleteken működő szavazatszámláló bizottságok tagjait az Országgyűlés az Országos Választási Bizottság által sorsolással összeállított lista alapján, egyszerű többséggel válassza. A listát állító pártok megbízottjai a delegáló szervezetek költségén vennének részt a külképviseletekre küldött szavazatszámláló bizottságok munkájában. Szerinte a törvényjavaslat nemzeti érdek, és nemcsak a szégyen elkerülése miatt, hanem azért, hogy Magyarország érdekei ne maradjanak képviselet nélkül az EU parlamentjében. A szóvivő közölte, gyors döntésre van szükség ahhoz, hogy időben megkezdődhessen a felkészülés a jövő évi európai parlamenti választásokra.
Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn nem kapták meg a szükséges kétharmados támogatást az európai parlamenti képviselő-választásról szóló törvényjavaslat lényegi részét jelentő passzusok a parlamentben. A törvényjavaslat zárószavazása előtti vitában a kormányoldal és az ellenzék egymást tette felelőssé a konszenzus hiánya miatt. Kormánypárti felszólalók szerint "mindenben elmentek a kompromisszum határáig", de az ellenzék megakadályozta a konszenzus létrejöttét. Salamon László (Fidesz) szerint viszont a kormánypártokat terheli a felelősség, mert egy olyan törvényt "erőltettek szavazásra" a parlament elé, amelyben nem alakult ki teljes egyetértés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Már több mint 30 ezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt Olaszországban

Már több mint 30 ezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt Olaszországban