Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok szerdán elutasította az ENSZ és Oroszország javaslatát, hogy térjenek vissza Irakba a világszervezet fegyverzetellenőrei. Az USA ugyanakkor negyedével tervezi csökkenteni az Irakban állomásozó amerikai katonák számát jövő tavaszig.

Az ENSZ-javaslat elutasítását Adam Ereli, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője erősítette meg újságíróknak nyilatkozva. Ereli sajtóértekezletén arra hivatkozott, hogy az ENSZ-ellenőrök feladata az volt, hogy bizonyosságot szerezzenek arról, hogy Irak tiszteletben tartja az ENSZ-határozatokban reá rótt kötelezettségeket. Az amerikai vezetésű szövetségesek iraki katonai beavatkozásával az események azonban túlléptek az ellenőrök küldetésén.
Egy nevének elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi illetékes előző nap szintén elvetette Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjének az ENSZ-ellenőrök és a NAÜ-szakértőinek visszatérésére hétfőn javaslatát. Szerdán azonban Oroszország is felvetette az ellenőrök visszaküldését, mondván hogy az iraki tömegpusztító fegyverek kérdését addig nem zárhatják le, amíg az ENSZ-ellenőrök jelentésben nem számolnak be arról, hogy nem léteznek ilyen fegyverek.
Az ENSZ-ellenőrök nem sokkal az iraki háború márciusi kitörése előtt távoztak az arab oszágból. Az Egyesült Államok az iraki tömegpusztító fegyverek létével indokolta katonai beavatkozását, de az azóta sem eltelt időszakban sem tudott e fegyverek nyomára bukkanni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen