Tetszett a cikk?

Az ENSZ törvényszéke előtt kell felelnie a tanzániai Arushában négy volt ruandai miniszternek, akiket a tuszi kisebbség elleni népirtásban való bűnrészesség miatt állították bíróság elé csütörtökön.

A vád bizonyítani akarja, hogy széles körű összeesküvés tette lehetővé a népirtást. A vádlottakat egyebek közt népirtásra való felbujtással és törvényellenes fegyverkereskedelemmel vádolják. Eddig mind a négyen visszautasították ezeket a vádakat.
A tuszi kisebbség és a hutu többség közti konfliktus 1994-ben torkollott tömeges erőszakba. Körülbelül 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut gyilkoltak meg mintegy 100 napon belül. A négy vádlott Jean Kambanda egykori miniszterelnök kormányának tagja volt. A volt kormányfőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekért korábban életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.
A vád azt veti Casimir Bizimungu volt egészségügyi miniszter szemére, hogy semmit sem tett a betegek és a kórházi személyzet legyilkolása ellen. Justin Mugenzi volt kereskedelmi miniszter bűnéül róják fel, hogy nyilvánosság előtt elismerőleg szólt a tömeggyilkosságokról. Az a törvényszék, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete állított fel 1994-ben a tanzániai Arushában, eddig 12 vádlottat ítélt el. A jövőben videóra vett meghallgatásokkal akarják gyorsítani a testület munkáját. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben