Tetszett a cikk?

Jelentős fordulat állt be csütörtökön a grúziai választási eredményekben: bár a parlamenti választás végeredménye még mindig nem született meg, egy eddig szinte észrevétlen ellenzéki párt került váratlanul az élre.

A szavazatok nem egészen 90 százalékának összeszámlálása alapján a Megújulás Párt került az élre 23,1 százalékkal. A megfigyelők által mérsékelten ellenzékinek nevezett tömörülés, melynek élén Aszlan Abasidze, az Adzsar Autonóm Köztársaság vezetője áll, szerdán még a voksok 6,5 százalékával a hatodik helyen volt, de az ITAR-TASZSZ jelentése szerint az adzsáriai szavazatok beérkezése után - itt több mint 90 százalékot kapott - az élre került. A második helyen a kormánypárti Új Grúziáért tömörülés áll 21 százalékkal. A legjelentősebb ellenzéki tömb, a jobboldali radikális Nemzeti Tömörülés 19 százalékot szerzett, s túljutott a 7 százalékos parlamenti küszöbön a baloldali ellenzéket képviselő Grúz Munkáspárt és a parlament elnöke, Nino Burdzsanadze által vezetett radikális Grúz Demokrata Párt is.
Csütörtökön történt az első incidens a vasárnapi választás óta. A Nemzeti Mozgalom nagygyűlést tartott Gori városában, s a tömörülés vezetőjét, Mihail Szaakasvili volt igazságügy-minisztert, Eduard Sevardnadze elnök legnagyobb politikai ellenfelét a rendőrök nem engedték be a helyi választási bizottság épületébe. Dulakodás tört ki, s az egyik ellenzéki tüntetőt súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Szaakasvili a nagygyűlés után bejelentette, hogy - a keddi és szerdai több ezres megmozdulások után - szombaton újabb ellenzéki tüntetést tartanak Tbilisziben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban

Sokkal több adót fizet Trump Kínában, mint az Egyesült Államokban

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?