Tetszett a cikk?

A rendkívüli parlamenti választásokra azután kerül sor, hogy Zoran Zsivkovics kormánya ellen az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be.

Natasa Micsics, a köztársasági elnöki teendőket ellátó szerb parlamenti elnök csütörtökön a kormány javaslatára feloszlatta a parlamentet és december 28-ra kiírta az előre hozott parlamenti választást. Micsics asszony azzal indokolta döntést, hogy a jelenlegi parlament "három év után kimerítette demokratikus potenciálját és a reformok végrehajtásához szükséges erejét", s nem képes a reformtörvények elfogadására sem. A várakozásoknak megfelelően korábban Dragoljub Micsunovics, a kormányzó pártszövetség, a DOS politikusa csütörtökön azt javasolta Zoran Zsivkovics kormányfőnek és Natasa Micsicsnek, a köztársasági elnöki teendőket ideiglenesen ellátó parlamenti elnöknek, hogy december 28-án kerüljön sor a rendkívüli parlamenti választásra.A kormányzó pártszövetséget és Zsivkovics-kormányt a DOS-ből kivált mérsékelt nacionalista Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt kényszerítette a rendkívüli parlamenti választás kiírására azzal, hogy bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány és a parlamenti elnök ellen. A végső lökést a DOS-os Szociáldemokrata Párt adta meg azzal, hogy vasárnap megvonta támogatását a kormánytól. A Zsivkovics kabinetjét támogató képviselők ezzel kisebbségbe kerültek a parlamentben.Az ellenzéki indítványról október közepe óta vitázik a parlament, de a bizalmi szavazásra még nem került sor, s ezután várhatóan nem is fog szavazni róla a törvényhozás. Nebojsa Csovics miniszterelnök-helyettes, a DOS soros elnöke szerint a parlamenti munka megbénult, s a választás halogatása csak kárt okozna Szerbiának.Szerbiában köztársasági elnöki választásokat is tartanak e hét vasárnapján. Micsunovics várakozásai szerint, aki a DOS jelöltjeként indul, az elnökválasztást siker fogja koronázni. A politikus ismételten felszólította Szerbia polgárait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választáson. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécsi önkormányzat: Egyszerű trükkel több tízmillió közpénzt nyúltak le a POSZT szervezői

Pécsi önkormányzat: Egyszerű trükkel több tízmillió közpénzt nyúltak le a POSZT szervezői

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége