Tetszett a cikk?

Az osztrák kormány és az osztrák vasúti (ÖBB) szakszervezet között még pénteken folytatódnak a tárgyalások, és ezzel befejeződhet a vasutasok sztrájkja - mondta Jörg Haider, karintiai tartományi vezető.

Ezt Haidernek - közlése szerint - Hubert Gorbach alkancellár és a vasúti szakszervezet vezetője, Wilhelm Haberzettl ígérte meg pénteken délelőtt telefonon. Haberzettl ezenkívül jelezte, hogy az ÖBB-sztrájk befejeződik, amint a tárgyalások ismét megkezdődnek - jelentette ki Haider, az APA hírügynökségnek nyilatkozva.Haider elmondta, hogy Villachban közel két órán át tárgyalt a vasutasokkal, és azután felváltva folytatott telefonbeszélgetést Gorbachhal és Haberzettllel. Mint mondta, mindketten arról biztosították, hogy a tárgyalásokat hamarosan szeretnék felújítani.A vasutas szakszervezetet korábban az sem késztette meghátrálásra, hogy Wolfgang Schüssel néppárti kancellár a parlamentben az osztrák vasutak - szervezeti átalakítás utáni - privatizálásával szemben foglalt állást. Gorbach csütörtökön megismételte, hogy a tárca hajthatatlan, mert elkerülhetetlenül sor kerül a reformokra, akármeddig is tartson a vasutasok munkabeszüntetési akciója.A sztrájkolók továbbra is azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a vasút 4 nagyobb és 5 kisebb egységre bontásának a terveit, és kezdjenek új tárgyalásokat a közel 47 ezer alkalmazottat foglalkoztató óriásvállalat átalakításáról.A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a vasutasok maguk mögött tudhatják az osztrák közvélemény többségének a támogatást, hiszen a megkérdezettek 65 százaléka szerint újra kellene tárgyalni a kormány vasúti reformterveit.Az elhúzódó sztrájk naponta - becslések szerint - mintegy 300 millió euró kárt okoz a gazdaságnak. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint a cseh vasút kártérítést fog kérni az osztrák vasutaktól, amiért jelentős fennakadások támadtak a nemzetközi áruszállításban.Az osztrák vasutassztrájk miatti korlátozások a Magyarországról induló és ide érkező valamennyi nemzetközi vonatot érinti. A Magyarországon megváltott vasúti menetjegyek árát a MÁV - kezelési költség levonása nélkül - visszatéríti. A sztrájk naponta becslések szerint 5,5 millió forint bevételkiesést jelent a MÁV személyszállítási üzletágának. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig