Tetszett a cikk?

A választást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet adatai szerint a részvételi arány 12 százalékkal elmaradt az érvényességhez szükséges 50 százalékos küszöbtől.

A hat jelölt közül Tomiszlav Nikolics a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg, míg a kormányzó pártszövetség, a DOS jelöltjére, Dragoljub Micsunovicsra a polgárok mindössze 35 százaléka adta voksát. Az Új Szerbia nevű párt jelöltje, Velimir Ilics 9,5 százalékot szerzett, a többi három jelöltre összehasonlíthatatlanul kevesebben szavaztak.Az újbóli fiaskó és Nikolics nem várt sikere alighanem egyik legnagyobb kudarca a hároméves szerbiai demokráciának. Közvélemény-kutatások rendre Micsunovics győzelmét jelezték előre, s noha arra is figyelmeztettek, hogy a radikálisok mindig a vártnál nagyobb számban szavaznak, Nikolics győzelmére senki sem számított.A kudarc hatalmi vákuumot teremt: az országnak nem lesz sem parlamentje, sem elnöke. Nincs kinek kiírnia az újabb, negyedik elnökválasztást, a kormánynak pedig rendeletekkel kell majd kormányoznia az országot egészen addig, amíg nem alakul meg a december 28-ai előre hozott parlamenti választáson megválasztott új törvényhozás. Az újabb elnökválasztást az új parlamenti elnök írhatja ki, miután átvette a köztársasági elnöki teendők ellátását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét