Tetszett a cikk?

A második világháború utáni időszak legnagyobb biztonsági hadművelete kezdődött hétfőn, az amerikai elnök látogatása előtt egy nappal Londonban. Egy tiltakozónak mégis sikerült átjutnia a biztonsági gyűrűn a Buckingham palotánál.

George Bush és felesége kedd este érkezik Londonba állami látogatásra, ami azt jelenti, hogy az elnöki pár hivatalosan nem a brit kormány, hanem II. Erzsébet királynő vendégeként tartózkodik majd három napon át a brit fővárosban, és a Buckingham palotában fog megszállni.A Metropolitan Police, London rendőrsége hétfőn közölte, hogy az elnöki látogatás három napja alatt 14 ezer rendőr - a teljes állomány fele - vigyázza majd a londoni utcák biztonságát. A "Met" előzőleg 5 ezer rendőr kivezénylését jelentette be.A korábbi adatok szerint a Bush-látogatás rendőri biztosításának költségei 5 millió fontra (1,9 milliárd forint) rúgtak volna; a csaknem háromszorosan megemelt létszám hétfői bejelentéséhez a rendőrség nem mellékelt költségadatokat.Hétfő este azonban már az első próbálkozásra sikerült valakinek áthatolnia a biztonsági gyűrűn a Buckingham palotánál, ahol Bush lakhelye lesz. A tiltakozó a palota díszes főbejárati kapujára mászott fel, oda is bilincselte magát, és a kapurácsra egy fejjel lefelé fordított amerikai zászlót feszített ki. A zászlón "Elizabeth Windsor and Co." felirat volt olvasható, polgári jellegű nevet kreálva az uralkodó, valamint a királyi ház nevéből, és utalva arra, hogy a tiltakozó a királyi házat amerikai érdekeltségű vállalatnak tekinti. A zászló további felirata szerint Bush nem szívesen látott vendég lesz Londonban. A demonstrálót - egy sárga fényvisszaverő mellénybe öltözött nőt, aki Londonban veterán háborúellenes tiltakozóként közismert - két órai alkudozás után a tűzoltók hozták le a hatméteres magasságból. Amint biztonságban földet ért, a rendőrség őrizetbe vette "szándékos károkozás kísérletének vétsége" címén.Az Állítsátok meg a háborút koalíció nevű brit békepárti szervezet csütörtökre tervezi a Bush-látogatás elleni nagy tüntetését. A legnagyobb brit háborúellenes csoport és a rendőrség között még hétfőn is tartott az alkudozás a megmozdulások útvonaláról, és a Scotland Yard - korábbi álláspontjával ellentétben - este végül megengedte, hogy a 100 ezresre tervezett felvonulás végigvonuljon a kormánynegyednek otthont adó Whitehallon. A szervezet képviselői előzőleg jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha a Scotland Yard nem engedi a tiltakozókat a Bush-látogatás helyszíneinek közelébe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig