Tetszett a cikk?

Vermont után Massachusetts is alkotmányellenesnek ítélte az azonos neműek közötti házasságkötés tilalmát, a meleg és a leszbikus pároknak azonban egyelőre még várniuk kell kapcsolatuk törvényesítésére.

A Massachusetts állam legfelsőbb bírósága által kedden meghozott döntés indoklásában a bírói testület leszögezte, hogy az állam alkotmányát sérti, ha valakit megfosztanak a polgári házasság jelentette védelemtől, előnyöktől és kötelezettségektől csupán azért, mert vele azonos nemű személlyel kívánja összekötni az életét. A bírák négy szavazattal három ellenében hozták meg a döntést.A bostoni határozat nem adott választ ugyanakkor annak a hét egynemű párnak a keresetére, akik Massachusetts államot perelve abban reménykedtek, hogy a legfelsőbb bíróság házasságkötési engedélyük kiadására fogja utasítani a hatóságokat. A testület erre már nem szánta el magát, viszont felszólította az állam törvényhozását, hogy 180 napon belül találjon megoldást az alkotmánysértő helyzet orvoslására.A bostoni döntés hasonlít Vermont állam legfelsőbb bíráságának 1999-ben hozott határozatára, amelynek nyomán a vermonti parlament 2000-ben törvényesítette az egyneműek élettársi kapcsolatát, így biztosítva számukra a házaspároknak járó jogok nagy részét.A massachusettsi törvényhozásban nemrég - a legfelsőbb bíróság döntésének elébe vágva - kezdeményezték, hogy a házasságot alkotmánymódosítással egy férfi és egy nő életközösségeként határozzák meg.Hawaii és Alaszka államokban korábban már ugyancsak született olyan bírósági döntés, amely kimondta, hogy nem tagadható meg a meleg és leszbikus pároktól a házasságkötés joga. Az ellentábor erre válaszul mindkét állam törvényhozásában elérte, hogy az alkotmányban a házasságkötés jogát a heteroszexuális párokra korlátozzák.A washingtoni képviselőházban is beterjesztettek már ilyen indítványt. George Bush amerikai elnök nemrég úgy nyilatkozott, egyelőre nem látja szükségét az alkotmánymódosításnak, noha a házasságot jómaga egy férfi és egy nő életközösségeként értelmezi. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának