Tetszett a cikk?

A cseh belügyminiszter olyan intézkedések kidolgozására adott utasítást, amellyel elkerülhető lenne, hogy a következő hónapokban szlovákiai romák tömegesen vándoroljanak be Csehországba.

Stanislav Gross belügyminiszter már a héten a kormány elé terjeszt egy helyzetelemzést, amely bizonyos javaslatokat is tartalmaz arra, miként lehetne megakadályozni, hogy a probléma kritikus méreteket öltsön - írta kedden a Právo című cseh napilap. Gross javaslata szerint 2004 végére kellene kialakítani azt a rendszert, amely kezelhetővé tenné ezt a kérdést.Becslések szerint már most mintegy 10-14 ezer szlovákiai roma él Csehországban. A belügy javasolja, hogy azokban a településeken, amelyekre a szlovákiai romák bevándorlása összpontosul, folyamatosan figyeljék a helyzet alakulását, s tegyenek megfelelő intézkedéseket a felmerülő problémák megoldására.A belügyminisztérium azt kéri a kormánytól, hogy a szlovák féllel erről a kérdésről eddig is folytatott párbeszéd élénküljön meg, s tárgyát konkrét problémák képezzék. Csáky Pál, a szlovák kormány illetékes miniszterelnök-helyettese legutóbb szeptemberben járt Prágában, s tárgyalt a romaügyről a csehekkel.A Právo egy másik, szintén a témával foglalkozó cikkében azt állítja, hogy Szlovákiát több ezer roma kívánja elhagyni, amint az ország csatlakozik az Európai Unióhoz. Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke a lapnak elmondta, hogy az első célország valószínűleg Nagy-Britannia lesz. Patkoló úgy tudja, hogy a cseh hatóságokhoz már eddig mintegy 1000 szlovákiai, elsősorban kelet-szlovákiai roma letelepedési kérvénye érkezett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának