Tetszett a cikk?

A Szerbiai Demokratikus Ellenzéket (DOS) mindeddig alkotó pártok számára megnyílt a lehetőség, hogy parlamenti választások előtt saját belátásuk szerint lépjenek választási szövetségre más pártokkal.

Kedd esti utolsó ülését követően hivatalosan is megszűnt a milosevici uralmat megdöntő Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) nevű kormányzó pártszövetség. Miután a múlt héten csütörtökön Natasa Micsics ideiglenes köztársasági elnök kiírta az előre hozott parlamenti választást, a DOS pártjai számára megnyílt az út, hogy a választások előtt saját belátásuk szerint lépjenek szövetségre más pártokkal.A DOS 1999. október 24-én alakult meg, a Szövetség a változásokért elnevezésű ellenzéki tömörülésből nőtte ki magát 18 pártot és pártkoalíciót alkotó választási szövetséggé. 2000 szeptemberében, illetve decemberében először a szövetségi, majd a köztársasági parlamenti választáson szorította ellenzékbe a milosevici baloldalt és a radikálisokat, megdöntötte Slobodan Milosevic uralmát, majd a hatalmától megfosztott volt jugoszláv államfőt 2001. június 28-án kiadta a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A DOS-on belüli ellentétek, melyek gyakorlatilag Milosevic kiadatásával kezdődtek, a pártszövetség szétforgácsolódásához vezettek. A DOS eredeti formájában már rég nem létezik, mivel több párt már hónapokkal ezelőtt kilépett belőle. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása