Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülő új amerikai tervezet szentesítené az iraki vezetők és az amerikai kormányzat döntését a bagdadi átmeneti kormány júniusi megalakításáról.

Az Nagy-Britannia támogatásával készülő újabb határozattal Washington egyebek mellett azt szeretné biztosítani, hogy az ENSZ nyissa meg ismét állandó képviseletét Irakban. Egy ilyen lépés ugyanis további országokat bátoríthatna arra, hogy kivegyék részüket az újjáépítésből és a közbiztonság helyreállításából az arab országban.



Oroszország eközben bírálta az Egyesült Államokat azért, mert Washington nem tanácskozott más országokkal, mielőtt kidolgozta az átmeneti iraki kormány júniusi megalakításáról szóló tervét. Jurij Fedotov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán azzal vádolta Washingtont, hogy megszegte a "maximális átláthatóságra" tett ígéretét.



Az iraki kormányzótanács szombaton jelentette be, hogy 2004 június végéig egy átmeneti kormány veszi át a hatalmat az amerikai megszálló erőktől. A kormányzótanács december 15-ig kapott határidőt, hogy előterjessze az átmenet menetrendjét az ENSZ-ben, amit Washington már az év vége előtt jóvá akar hagyatni a Biztonsági Tanácsban, ahol Oroszországnak vétójoga van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok