Tetszett a cikk?

Bush elnöknek mennie kell - adta ki a jelszót Soros György, a milliárdos filantróp. A cél érdekében hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni.

Soros György magyar származású amerikai emberbarát-üzletember, aki 1979 óta csaknem ötmilliárd dollárt áldozott a demokrácia és a nyílt társadalom kiépítésére Kelet-Európában, Ázsiában és Afrikában, s akinek alapítványai a már nyíltnak tekintett társadalmakból kivonulnak, most úgy érzi: otthon van veszély, Amerikában van szükség rá, illetve pénzére, a demokrácia védelmében.

A Washington Post beszámolója szerint november 10-én újabb ötmillió dollárt utalt át - egy társával együtt - a MoveOn.org liberális alapítvány számlájára, s így összesen már 15,5 millió dollárral támogatja az alapítványt, amelynek kimondott célja, hogy George W. Bush ne legyen az Egyesült Államok elnöke. "Több pénzt is adok, ha szükséges lesz" - közölte Soros, aki élete legfontosabb céljának mondta Bush leváltását, mivel "a Bush-adminisztráció a világbékét fenyegeti". Az amerikai elnök felsőbbrendűséget hirdet, s háborús szófordulatai a Magyarországot 1944-ben megszálló nácik "Der Feind hört mit" (az ellenség hallgatózik) és más falfelirataira emlékeztetik a milliárdost.Soros Györgynek a demokratáknak juttatott korábbi támogatásai a most felajánlott összegekhez képest elenyészőek voltak, ám Soros újabban riasztónak érzi az általa "a szociáldarwinizmus egy durva formáját képviselő szélsőségeseknek" nevezett amerikai neokonzervatívok térnyerését, akik a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat ürügyül használva világuralomra törnek, s gerjesztik a háborút és az erőszakot.

Újságírói kérdésre, vajon hajlandó lenne-e a vagyonát beáldozni Bush bukása érdekében, Soros azt felelte: "ha garantálni lehetne a sikert..."Soros kezdettől fogva bírálja Bush háborús Irak-politikáját; júliusban a New York Times-ban és számos más amerikai napilapban összesen 185 ezer dollárba kerülő fizetett hirdetésekben szembesítette Bush elnöknek, Cheney alelnöknek, Powell külügy- és Rumsfeld hadügyminiszternek a háború indoklására tett kijelentéseit a valósággal, különös tekintettel az Irak által állítólag felhalmozott, de soha meg nem talált tömegpusztítófegyver-készletekre. Mostani interjújában Soros beszámolt arról is, hogy könyvet írt „Az amerikai felsőbbrendűség-buborék” (The Bubble of American Supremacy) címmel. A mű alapeszméje egyik pillanatról a másikra világosodott meg neki; egy nap hajnali három órakor hirtelen felriadt, a köntösét felvette, s nekiült papírra vetni gondolatait a kollektív biztonságról, a nemzetközi szolidaritás, a konfliktus-megelőzés szükségességéről. Az első publikus részek a decemberi Atlantic Monthly-ban lesznek olvashatók.

"Túlságos szerénytelenségnek tűnhet - mondta Soros -, ha egy magánszemély kihívja az elnököt, de valójában ez volna a Soros-doktrína."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból